Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 26 лютого 2002 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан домовився із міністром закордонних справ Іраку Наджі Сабрі зустрітися наступного тижня й обговорити справу повернення до Багдада міжнародних інспекторів. Цей крок, як сподіваються дипломати ООН і оглядачі, відверне загрозу можливого воєнного удару по іракських військових об’єктах.

Західні військові фахівці вважають, що Ірак продовжує розробляти зброю масового знищення, зокрема ядерну, хімічну і біологічну, а тому залишається серйозною загрозою у регіоні і світі. Ці підозріння зросли особливо після вислання з Іраку 98-го року міжнародних військових інспекторів, яких не допущено на низку військових об’єктів. Відмова Багдада відновити інспекцію гальмує також скасування міжнародних економічних і дипломатичних санкцій проти Іраку, від яких страждає передусім цивільне населення.

Після недавньої заяви президента США Буша, у якій він назвав Ірак, Іран і Північну Корею «віссю зла», і повторив, що Багдад підтримує міжнародний тероризм, зросла можливість воєнного удару передусім по Іраку, тобто його військових об’єктах. На думку оглядачів, загроза удару змусила Багдад переглянути дотеперішню стратегію протистояння проти Заходу і погодитися на відновлення міжнародної інспекції. Представник ООН заявив у понеділок, що зустріч Кофі Аннана в Нью-Йорку з міністром закордонних справ Іраку Наджі Сабрі відбудеться 7 березня. Під час цієї зустрічі мова ітиме про поновне втілення в життя резолюції Ради безпеки ООН в Іраку за номером 1284, зокрема про відновлення міжнародної військової інспекції.

Побоюючись можливого удару, Багдад попросив про таку зустріч з метою відновити діалог «без жодних попередніх умов» на початку цього місяця, передавши свої пропозиції через Генерального секретаря Арабської ліги Амра Муссу. Кофі Аннан запросив на зустріч з іракським міністром Ганса Блікса, теперішнього керівника групи міжнародних інспекторів. Зустріч триватиме лише 1 день, тому Багдад запропонував продовжити переговори 5-го квітня, тобто після його участі в нараді арабських лідерів, яка відбудеться в Бейруті 27 і 28 березня.

Держсекретар США Пауел заявив у зв’язку із цими домовленостями, що діалог ООН з Багдадом повинен бути конкретним і передбачати передусім повернення до Іраку міжнародних інспекторів.

Представники країн – членів Ради безпеки ООН привітали повідомлення про відновлення діалогу ООН з Іраком. Посол Росії при ООН Лавров у розмові з журналістами висловив сподівання, що нинішній діалог не стане черговим обміном думок про старі позиції сторін, а послужить справі відновлення інспекції в Іраку. Іншої можливості, за словами російського посла, нема.

Сполучені Штати, які теж є постійним членом Ради безпеки ООН, від самого початку для скасування міжнародних санкцій проти Іраку і для скасування зон заборонених польотів для іракської авіації поставили вимогу без жодних передумов відновити військову інспекцію у цій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG