Доступність посилання

ТОП новини

Компанія Lohika Systems - українські комп’ютерники в Америці


Компанія Lohika Systems - українські комп’ютерники в Америці

Прага, 28 лютого 2002 – Нинішній економічний спад в Сполучених Штатах розпочався у галузі інформаційних технологій. Десятки компаній зкрахували, сотні звільняють робітників. Але це не зупинило українців в Америці від заснування фірми саме у Силіконовій долині. Засновники компанії Lohika Systems сподіваються, що необхідність скорочувати видатки, перед якою поставлені американські компанії, переконає їх у тому, що не варто платити в Америці за те, що в Україні можна зробити дешевше.

Голова і один зі засновників компанії Lohika Systems Володимир Рябоконь говорить, що минулий рік був вдалий час створення для його компанії – американські фірми повинні були скорочувати видатки на комп’ютерні програми, а обійтися без них зовсім вони не могли. Тому пропозиція українських фахівців розробити нові програми на 70 % дешевше, ніж на місцевому ринку, не могла залишитися без уваги.

Пропозиція дешевшого програмного продукту сама по собі не нова. Українські комп’ютерники працюють на американських замовників уже декілька років, але, як говорить Володимир Рябоконь, можливості більшості компаній обмежені тим, що вони не мають доброго зв’язку безпосередньо зі замовниками, і не можуть виконувати деякі замовлення, бо не знайомі з системою ведення бізнесу в США.

«Одним з головних недоліків українських фахівців, що працюють над розробкою програмного забезпечення для міжнародних замовників є їхнє нерозуміння бізнес-процесів на фірмах замовників. Наприклад, це є фінансовий обіг компанії. Звісно, цей предмет в українських вузах просто не викладають», - говорить Володимир Рябоконь.

Цю проблему засновники компанії Lohika Systems вирішили тим, що для роботи з клієнтами та керівництва окремими проектами вони запросили місцевих американських спеціалістів. «Штаб-квартира компанії розташована в Каліфорнії, і тут є наш головний маркетинговий центр. Технічні працівники, яких ми наймаємо в Америці, є спеціалістами з бізнес процесів наших клієнтів, і з технологічних процесів, що підтримують роботу компаній-клієнтів».

Ця модель з керівним офісом в Америці дозволить відкрити американський ринок і для інших українських комп’ютерних спеціалістів, вважає Володимир Рябоконь.

«Проблема, яку мають існуючі компанії в Україні – це те, що в них немає офісів з маркетингу та продажу за кордоном. І це є важливо, бо інакше, хто про тебе знає? По-друге, в Україні багато малих компаній, по 20-50 програмістів, і вони не планують подальшого росту. Але успішні компанії, і ми говоримо про те, як вивести українські компанії на світовий ринок, мають від п’яти до десяти тисяч програмних фахівців», - говорить Володимир Рябоконь.

П’ять тисяч клієнтів – це ще далека мрія для Lohika Systems, але початок уже зроблено. Над замовленнями шести великих американських клієнтів у Львівському розробницькому центрі уже працює 20 програмістів. До кінця року Lohika Systems планує подвоїти штат розробників комп’ютерного забезпечення.

Володимир Рябоконь сподівається, що завдяки появі нових робочих місць, українські програмісти залишатимуться вдома. «Непрямою метою нашої компанії було сприяти тому, щоб висококваліфіковані фахівці у програмних галузях залишилися в Україні, і щоб їм було комфортно працювати, залишаючись вдома».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG