Доступність посилання

ТОП новини

Взаємини США з Європейським союзом


Взаємини США з Європейським союзом

Прага, 1 березня 2002 – Після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні й оголошення адміністрацією США війни проти міжнародного тероризму між Сполученими Штатами і їхніми європейськими союзниками постала низка розбіжностей передусім у справі методів ведення такої війни і її масштабів.

Тема взаємин Сполучених Штатів із країнами Європейського союзу і союзу НАТО нині стала у центрі уваги не лише засобів інформації, її щораз частіше порушують політичні лідери обох сторін. Частина європейських керівників закидають адміністрації президента США Буша односторонні рішення у справах боротьби з тероризмом і в браку координації зовнішньої політики Заходу, як це практикувалося донедавна. Деякі оглядачі підкреслюють, що розходження постали ще до терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні, коли президент Буш оголосив про намір розбудови систем протиракетної оборони США, не провівши жодних консультацій із союзниками США в рамках союзу НАТО, а також не підтримав рішень міжнародної конференції в Кіото у справі охорони навколишнього середовища, тобто зменшення викидів промислових газів в атмосферу.

Із найгострішою критикою, можна сказати, вже традиційно виступають французькі лідери, які не погоджуються із провідною роллю США в боротьбі проти тероризму, називаючи дії США однобічними і надмірними. Однак, після терористичних актів 11-го вересня дальше погіршення взаємин сталося і з інших причин, і в інших ділянках. Серед критичних зауважень і закидів з боку європейських лідерів варто навести найсвіжіші, тобто сьогоднішні заяви міністра закордонних справ Франції Губера Вердіна в інтерв’ю газеті «Ліберасьйон». Вердін твердить, що нинішні розходження постали не між Вашингтоном і Парижем, а між Сполученими Штатами і Європою. Він закидає президентові Бушу необачність у його заявах про три країни з авторитарними режимами – Ірак, Іран та Північну Корею, які президент США назвав «віссю зла» і погрозив Іракові наступним воєнним ударом. Французький міністр заявляє в інтерв’ю, що Сполучені Штати не єдині проявляють місіонерські тенденції, проте лише вони диспонують засобами для того, щоб вважати свою роль законною. На його думку, нинішня адміністрація США нарощує тенденції ведення однобічної зовнішньої політики. Вердін критикує близькосхідну політику Вашингтона і його небажання підтримати угоду про створення Міжнародного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців. До речі, учора адміністрація Буша знову скритикувала Міжнародний трибунал в Гаазі, який судить балканських воєнних злочинців. Представник адміністрації США назвав суд неефективним і непрофесійним, тому, за його словами, ці суди до 2008-го року слід припинити, а подібні процеси повинні вести національні суди.

Дещо раніше адміністрація президента США Буша заперечила згадані закиди з боку європейських лідерів, де провідну роль відіграють французькі політичні діячі. При цьому оглядачі наголошують, що інші європейські лідери підтримують нинішні антитерористичні заходи Вашингтона, які потребують чималих коштів і зусиль. Найактивнішим серед цих лідерів оглядачі називають прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера, який від самого початку заявив про свою підтримку Президента Буша. Зрештою і президент Франції Шірак цілковито підтримав воєнну акцію США в Афганістані. В антитерористичній операції брали участь і французькі військові кораблі й літаки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG