Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ: «Становище в галузі культури в регіоні украй злиденне»


Івано-Франківськ: «Становище в галузі культури в регіоні украй злиденне»

Івано-Франківськ, 11 березня 2002 - В Івано-Франківську відбулося засідання колегії Управління культури обласної держадміністрації.

Виступаючи на колегії, керівник управління культури Івано-Франківської обласної адміністрації Ганна Карась охарактеризувала становище в галузі культури в регіоні як украй злиденне. У доповіді, зокрема, відзначалося, що в державному і, як наслідок, в обласному бюджетах було скасоване фінансування музичних шкіл. Результатом цього стало катастрофічне зменшення учнів та викладачів у цих навчальних закладах. Буквально за кілька останніх років сформувалося ставлення до професії викладача музики як другорядної.

У виступах на колегії також наголошувалося, що з майже семи тисяч культпрацівників області дві тисячі працюють в умовах неповного робочого дня. І це, зважаючи на мізерну заробітну плату. З початку цього року 27 будинків культури та 20 бібліотек в області перебувають в аварійному стані. Майже 500 потребують капітального ремонту. 27 новобудов, які мали стати будинками культури, наразі мають термін будівництва 10-12 років. Упродовж шести років узагалі не виділяються кошти для закупівлі музейних експонатів.

Кожна бібліотека на Прикарпатті отримує за рік лише 8-10 нових книг. Потребують негайної фінансової підтримки місцеві театри, філармонії, науково-методичні центри культури. Щоправда, в одному з виступів прозвучало, що, незважаючи на повний розвал галузі, на Івано-Франківщині постійно проводяться численні фестивалі та конкурси. І немалі кошти на їх фінансування влада якось знаходить.

Поки ж Управління культури обласної держадміністрації виносить на розгляд сесії облради комплексну програму “Розвиток культури Прикарпаття до 2005-го року”. Невідомо, чи якось вплине ця програма на покращення стану занедбаних закладів культури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG