Доступність посилання

ТОП новини

Вже найближчим часом колишній палац графів Потоцьких в обласному центрі Прикарпаття перестане бути військовим госпіталем, а стане музейним комплексом


Вже найближчим часом колишній палац графів Потоцьких в обласному центрі Прикарпаття перестане бути військовим госпіталем, а стане музейним комплексом

Івано-Франківськ, 12 березня 2002 - Про це заявила місцева влада, яка запевняє, що будуть віднайдені кошти для масштабної реконструкції.

Палац графів Потоцьких, що розташований у центрі Івано-Франківська, за твердженням мистецтвознавців, є унікальною архітектурною пам’яткою, яка непогано збереглася до наших днів. Розкішна садиба польських магнатів, які були власниками колишнього Станиславова, а нинішнього Івано-Франківська, має цікаву історію. Свого часу тут навіть зупинявся гетьман Іван Мазепа на шляху до вигнання.

Пізніше палац Потоцьких використовувався, переважно, не за призначенням. Тут містились різні господарські установи. І, врешті, було облаштовано військовий госпіталь. Громадські організації вже неодноразово заявляли про те, що палац Потоцьких необхідно передати під створення музейного комплексу.

Про це висловлювали прохання також польські громадські організації та польська національна меншина на Івано-Франківщині. Зрештою, управління культури обласної держадміністрації заявило, що вже розроблено і незабаром буде винесено на затвердження сесії обласної ради програму створення тут музейного комплексу та облаштування зони відпочинку.

Палац Потоцьких передадуть у муніципальну власність, відреставрують і відкриють у його приміщенні відразу кілька музеїв: краєзнавчий, художній та музей історії. За попередніми підрахунками, на таку реставрацію необхідно 4 мільйони гривень. Мерія Івано-Франківська останнім часом активно виступала за відновлення музейного статусу палацу Потоцьких. Реконструкцію планується завершити до 2004-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG