Доступність посилання

ТОП новини

«Україна здає іспит на демократію» - такою є головна думка чеської преси про передвиборчу ситуацію в Україні


«Україна здає іспит на демократію» - такою є головна думка чеської преси про передвиборчу ситуацію в Україні

Прага, 28 березня 2002 - «І після 11 років незалежності не мають виборці в Україні, - пише авторитетний празький тижневик «Респект», - надто свободи для вибору...Політичний, адміністративний та інформаційний тиск, котрому мусять чинити опір не тільки опозиція, але й прості люди, нагадує ситуацію в сусідній Білорусі». Далі газета зазначає, що й хоча за Конституцією український президент має чи не ті ж самі повноваження, як, наприклад, Президент США, однак щодо шанобливого ставлення до демократичних принципів цих президентів порівняти важко. Адміністративну владу президента Леоніда Кучми – далі цитую тижневик «Респект», - «підтримують тільки партії, що виросли з комуністичного середовища». До того ж, як наголошується далі в статті, не вселяє оптимізму й втручання російських політиків, зокрема, посла Росії Віктора Чорномирдіна, котрий нині підтримує табір Кучми так само, як і минулого року це робив у Білорусі. Відкрито підтримав українських комуністів і сам Лукашенко, котрий у Мінську прийняв їхню делегацію. Вибори в України з російським ведмедем за спиною – ця думка винесена в заголовок статті чеського «Респекту».

Подібну позицію щодо українських парламентських виборів зайняла і головна чеська економічна газета «Господаржске новіни». На її думку, Україну чекають найважливіші вибори за перше десятиліття її історії. Далі цитую: «Дивна автоаварія лідера опозиції, вбивства чи залякування незручних журналістів, звинувачення в корупції найвищих державних діячів, протекціонізм у медіях для так званих пропрезидентських партій, підозрілий склад виборчої комісії – все це викликає не лише в значної частини українців, але і в західних діячів сумніви, чи справді, в Україні відбудуться вільні вибори».

«Росія попереджає про перемогу у виборах української опозиції» - статтю під таким заголовком помістила цього тижня газета «Лідове новіни». Ïї автор – Павел Маша, до речі, колишній посол Чеської Республіки в Україні, зазначає: «росіяни хочуть витіснити прозахідних політиків з української сцени заради матеріальних цілей, ... наслідки виборів можуть вплинути на успішність проникнення російських фірм в Україну». На думку автора статті, має привід нервувати і президент Кучма, якому вибивають ґрунт з-під ніг успіхи блоку «Наша Україна». Через те він вдячний представникам, як пише Павел Маша, - тяжкої ваги в російській політиці на чолі з російським президентом Путіном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG