Доступність посилання

ТОП новини

Прецедентом на державному рівні стало те, що на Івано-Франківщині в усіх мажоритарних округах перемогли кандидати до парламенту від передвиборчого блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”


Прецедентом на державному рівні стало те, що на Івано-Франківщині в усіх мажоритарних округах перемогли кандидати до парламенту від передвиборчого блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”

Івано-Франківськ, 3 квітня 2002 - Мером обласного центру Прикарпаття також став кандидат, підтриманий блоком Віктора Ющенка.

Особлива увага на Івано-Франківщині упродовж усієї виборчої кампанії була привернута до виборів мера обласного центру. Найбільш реальним претендентом на посаду міського голови був нині діючий мер Зіновій Шкутяк, якого підтримав передвиборчий блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. Зважаючи на масштабну реконструкцію, яка була проведена в Івано-Франківську, незалежні соціологічні дослідження ще задовго до виборів засвідчували, що Зіновій Шкутяк мав би отримати до 70 відсотків голосів виборців. Однак проти нього в класичних традиціях чорного піару розгорнула боротьбу телерадіокомпанія “3-я студія”. Матеріалів, які ганьбили честь та гідність претендента на посаду мера Зіновія Шкутяка та його родину, було настільки багато і якість їх була настільки низькою і відверто провокаційною, що ця агітація дала цілком зворотний ефект. За нині діючого мера віддали свої голоси понад 70 відсотків івано-франківців. Водночас стала певною несподіванкою перемога по всіх шести виборчих округах Івано-Франківщини кандидатів-мажоритарників до Верховної Ради від передвиборчого блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”. Керівник обласного штабу “Нашої України” Олександр Сич уже наступного дня після виборів заявив, що Центральний штаб ставив максимальним завданням здобуття 60-тивідсоткового результату. Інакше кажучи, сподівалися, що з 6-ти вакансій до парламенту потраплять 4 кандидати від “Нашої України”. Керівник обласного штабу не приховував емоцій і особливо підкреслив, що найпозитивнішим фактором стало те, що все ж відбулися вибори в Надвірнянському виборчому окрузі №90. Нагадаємо, що в п'ятницю, 29 березня, в Івано-Франківську був убитий кандидат у народні депутати, голова обласної організації Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) Микола Шкрібляк. Це поставило під загрозу скасування виборів у цьому окрузі. Представники силових та владних структур назвали це політичним убивством. Основним конкурентом Миколи Шкрібляка на виборах був кандидат від “Нашої України” Роман Зварич. Однак президент Леонід Кучма закликав не розглядати лише політичні мотиви у вбивстві кандидата до парламенту. Вибори відбулися, хоча й зі значними перешкодами та втратами голосів виборців, які не мали змоги здійснити своє волевиявлення. Зараз на Прикарпатті триває підрахунок голосів, відданих за кандидатів до місцевих рад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG