Доступність посилання

ТОП новини

Кучма спробує купити депутатів від «Нашої України», вважають західні експерти


Кучма спробує купити депутатів від «Нашої України», вважають західні експерти

Прага, 4 квітня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати результати українських парламентських виборів. «Наступні два роки вирішать, чи стане Україна демократичною державою, чи перетвориться на країну-парію», вважає кореспондент німецького ділового щоденника Handelsblatt. Тим часом американський часопис Washington Times. вважає, що завдяки виборам Україна просунулася ближче до Заходу.

Політична стабільність навряд чи посилиться в Україні в результаті виборів – у цьому сходяться практично всі коментатори, що звертаються до недільних парламентських виборів. Вони також звертають увагу на те, що створити більшість в парламенті буде нелегко, але деякі сили матимуть серйозні переваги.

Аналітики з британської аналітичної компанії The Economist Intelligence Unit вважають, що прихильники президента Кучми намагатимуться збільшити свою фракцію в парламенті, скупивши так званих «незалежних» кандидатів, які пройшли в парламент по одномандатних округах. Фракція Нашої України, не зможе запропонувати щедру подяку президента, і тому, матиме менший вплив на незалежних кандидатів. Не виключено також, що і деякі парламентарі з Нашої України не зможуть протистояти спокусливим пропозиціям влади.

Московський кореспондент газети Chicago Tribune вважає, що прокучмівський блок «За єдину Україну» намагатиметься шукати підтримки і у лавах комуністів, для того, щоб протистояти в парламенті Віктору Ющенкові та Юлії Тимошенко. Chicago Tribune цитує також російські газети, які вірять, що найбільшою проблемою для України буде подолання внутрішнього розколу, про який свідчать результати виборів.

На цю ж проблему звертає увагу кореспондент німецького ділового щоденника Handelsblatt. «Парламентські вибори в Україні, хоча і не внесли жодної ясності, щодо того, який курс візьме країни в майбутньому, але вони зробили очевидними дві речі: по-перше, те, що колишній радянській республіці бракує демократії, а по-друге, що країна є різко поділена між Сходом і Заходом та між реформаторами і прихильниками авторитарної влади», - говорить київський кореспондент німецького ділового щоденника.

Кореспондент Handelsblatt вважає, що наступні два роки мають вирішити, чи стане Україна демократичною державою західного зразка, чи перетвориться на парію, подібну до Білорусі. Захід має використати два роки, що залишилися до президентських виборів в Україні, для того щоб виробити чітку стратегію щодо цієї держави, інакше, світ може проспати важливі події у цій державі.

Поки Сполучені Штати зайняті боротьбою з тероризмом, Європейський Союз із головою пішов у власні проблеми, і зовсім забув, про те, що через два роки він матиме спільний кордон з Україною, - говорить німецький журналіст. На думку кореспондента Handelsblatt, політика ЄС щодо України повинна базуватися на трьох принципах: підтримки демократичних сил в Україні, прийняття допомоги Польщі, яка багато разів пропонувала бути посередником між Україною і ЄС, і нарешті, пропозиції конкретних перспектив співпраці з Україною. Будь-якому випадку, ЄС повинен зробити більше для того, щоб Україна могла скористатися з розширення Союзу на схід, і не опинитися в ізоляції, пише кореспондент впливового німецького щоденника Handelsblatt.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG