Доступність посилання

ТОП новини

Вибори начебто закінчилися і начебто ні


Вибори начебто закінчилися і начебто ні

Київ, 5 квітня 2002 - Минув тиждень від часу виборів, а виборчі пристрасті не вщухають. І уже одне це наштовхує на думки про нечесні, непрозорі вибори, про суттєву фальсифікацію волевиявлення українських виборців. Факти грубих порушень мали місце практично повсюдно - і у великих містах, і у малих. Але фальсифікація у провінційних містечках та селищах була особливою. Погляньмо на цю проблему, аналізуючи перебіг виборчої кампанії у 92-му Тетіївському й Володарському виборчому окрузі Київської області. Тут боротьба тривала між кандидатом від блоку “За єду”, заступником Голови Податкової адміністрації Григорієм Бондаренком та незалежним кандидатом Григорієм Безкровним.

Заступник головного податківця країни Григорій Бондаренко під час виборчого марафону почувався комфортно. Так відбувалося за визначенням - він представник потужної структури і блоку з не менш потужним адмінресурсом. Інші учасники виборчого процесу, серед яких і незалежний кандидат Григорій Безкровний такої комфортності не мали. Також за визначенням – вони люди не від влади. Маючи безліч порушень , Григорій Безкровний склав навіть своєрідну хроніку тиску на себе як на незалежного кандидата. Остаточну крапку у хроніці поставлено

30 березня о 23-й годині 55 хвилин, себто за 5 хвилин до дня виборів, коли кандидата рішенням ЦВК зняли з реєстрації. Підставою стала заява одного з виборців Володарського району, в якій виборець стверджує, начебто пан Безкровний подав недостовірні відомості у декларації. Напередодні столичний апеляційний суд визнав, що декларація пана Безкровного відповідає чинному законодавству й недостовірностей не містить.

Рішення про зняття ЦВК надійшло без підпису Голови ЦВК і гербової печатки. Тому знімали кандидата уже у день голосування. Для одних виборців пан Безкровний був у переліку кандидатів , в інших - позначалося, що він вибув. Звернення до окружних виборчий комісій залишилися без розгляду. Акти про фальсифікацію також лишилися поза увагою Голови комісії пані Терещенко. Григорій Безкровний каже, що це тотальна фальсифікація: «З 8-ї ранку 31 березня голосування проводилося за мене. Останній час, коли на дільницях викреслювали моє прізвище, було 13 година 45 хвилин. Це жахливо, але у нас в окрузі є 3 види бюлетенів. Бюлетені, в яких вибув один член, в яких вибули 2 і 3 члени. Окружна виборча комісія повинна була у разі наявності рішення про моє зняття повідомити кожну дільницю для того, щоб не робити розгардіяш. Люди не знали , за кого голосувати. Але ж такого рішення про зняття не було. Після закінчення виборів результати голосування замість того, щоб вести до окружної комісії, повезли у білий дім кожного району. Там ще протягом 6-12 годин підганялися дані під те, що хотіла бачити райадміністрація.»

Але незалежний кандидат від Київщини Григорій Безкровний не збирається опускати рук і миритися із ситуацією: «Для мене і для моїх виборців 92-го виборчого округу, що на Київщині, вибори не закінчилися. Вони триватимуть доти, доки не пройдуть демократично. Незалежно від того, хто буде обраний. Вважаю, що закон на нашому боці. Ми зможемо показати, що фальсифікації на 92-му виборчому окрузі удруге не буде.»

Окрім цього, Григорій Безкровний каже, мовляв, виборці запевняли його, що не голосували за представника блоку “За єду”. А переможцем стала саме ця особа. Це ще одне підтвердження, що вибори фальсифіковані – вважає незалежний кандидат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG