Доступність посилання

ТОП новини

Дейвид Ньютон, посол Сполучених Штатів Америки в Іраку від 1984 до 1988 року, дипломат, фахівець із питань близькосхідної політики: можлива наявність в Іраку системи ППО «Кольчуга» тривожить США


Дейвид Ньютон, посол Сполучених Штатів Америки в Іраку від 1984 до 1988 року, дипломат, фахівець із питань близькосхідної політики: можлива наявність в Іраку системи ППО «Кольчуга» тривожить США

Прага, 15 квітня 2002 – Чи є якісь докази того, що Ірак має радарну систему Кольчуга?

Д. Н.: Упродовж останніх кількох років американське міністерство оборони стверджувало, що іракська протиповітряна оборона стала кращою. Американці втратили кілька безпілотних літаків над територією Іраку – чи вони розбилися, а чи їх було збито, важко встановити стовідсотково. Коаліційні війська Сполучених Штатів та Великобританії також нарікали, що було кілька випадків, коли їхні літаки були майже збиті.

Чи існують якісь технології, щоб технічно перевірити, чи має Ірак цю систему?

Д. Н.: Мені здається, що важко перевірити, чи Ірак справді володіє системою Кольчуга. Це пасивна система, вона не виділяє сигналу, отож її неможливо зафіксувати. Однак, може ця система все ж таки залишає якийсь електронний слід, але це може знати лише американське міністерство оборони.

Чому Ірак потребує таку технологію?

Д. Н.: Звичайно, що їх дуже цікавить така технологія. Вони є незахищені перед повітряними атаками. Якщо Ви пригадуєте початок повітряної кампанії проти Іраку 1991 року, перший літак, що вдарив по Багдаду, це був Ф-117, винищувач Стелс, який пролетів над Іраком, скинув свої бомби, а Ірак навіть не знав, що його атакують. Було б великою втратою для безпеки американських і коаліційних військ, якщо Ірак має систему Кольчуга.

(Радіо Свобода отримало запис розмови і її розшифровку. Розмова відбулася російською мовою 20 липня 2000 року.

Малєв: Есть вопрос для спецоперации. Обратились, вышли на нас – Ирак, через нашего посредника иорданского на закупку четырех «кольчуг». Сразу предлагают за них сто миллионов долларов.

Кучма: Что такое «Кольчуга»?

М: «Кольчуга» – это станция пассивного обнаружения воздушных целей…

Кучма: Кто делает? М. Это… «Топаз»… Четыре штуки в комплекте. За комплекс стоимость всего сто миллионов.

Кучма: Без иорданца можете продать?

М: Значит, Леонид Данилович, я предлагаю, чтобы это, надо чтобы выходил Леонид Васильевич со спецоперацией. Посмотреть структуру экспорта, которая у нас была на Ирак с нашей территории. Там КРАЗы … в ящиках. Надо посмотреть, промаркировать эти ящики. То есть все должно идти отсюда в ящиках туда. А туда мы пошлем с чужими паспортами людей, которые проведут там монтаж, наладку.

Кучма: Ну это ж чтоб иорданец сильно не болтал, бля. А то начнут там проверять…

М: А кто ж будет проверять? Ну мы ж не продаем туда многое. Я имею в виду Иорданию.

Кучма: Хорошо.

М: Спасибо.)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG