Доступність посилання

ТОП новини

Демонстрації у Вашингтоні


Демонстрації у Вашингтоні

Прага, 16 квітня 2002 – Нинішній тиждень у столиці США Вашингтоні проходить під знаком масових демонстрацій і маршів: одних на підтримку Ізраїлю, інших – на підтримку палестинців, а також проти дискримінаційної політики Світового банку і Міжнародного валютного фонду щодо країн третього світу.

Коли американці бажають вплинути на політику свого уряду, вони ідуть голосувати. Однак вибори до конгресу відбуваються кожні два роки, а президентські – кожні чотири роки. Тим часом якщо уряд не відгукується на потреби і бажання громадян – вони влаштовують мирні протести, передусім у столиці США Вашингтоні і передусім перед будинком конгресу – законодавчого органу США.

Нинішня хвиля демонстрацій, яка, згідно з очікуваннями, триватиме до кінця тижня, почалася у минулі вихідні біля Джорджтаунського університету у центрі Вашингтона. Кілька десятків людей виступили на підтримку палестинців у їхньому конфлікті з Ізраїлем. Пізніше почалися демонстрації і марші в інших частинах міста. Влаштовано також демонстрацію солідарності з країнами третього світу, які зазнають дискримінації з боку багатих країн і міжнародних фінансових організацій.

Досі найчисленнішою була понеділкова демонстрація солідарності з Ізраїлем, яку влаштували єврейські організації США. Серед тисяч учасників демонстрації перед Капітолієм були представники від обох палат конгресу, колишній радянський в’язень-правозахисник, а тепер член ізраїльського керівництва Щаранський, колишній прем’єр-міністр Ізраїлю Нетаньягу, нобелівський лауреат Елі Візель та інші видатні особистості, які закликали підтримати право Ізраїлю на існування. Це було в понеділок.

У вівторок чорні американці організували у Вашингтоні марш, щоб відзначити звільнення їхніх предків від рабства близько ста п’ятдесяти років тому.

Наступними днями і до наступних вихідних проходитимуть інші демонстрації і марші, серед яких журналісти наводять протести проти політики Світового банку і Міжнародного валютного фонду щодо країн третього світу.

Наш вашингтонський кореспондент цитує слова представника групи «Мобілізація за глобальну справедливість» Бранта Олсона – одного з організаторів нинішніх протестів у столиці США. За його словами, головна причина нинішніх протестів криється в тому, що протягом останніх двох років, тобто від останніх масових протестів у Вашингтоні, обидві міжнародні фінансові організації не змінили своєї політики.

Журналісти зазначають при цьому, що уряд США призначив додаткові 9 мільйонів доларів лише на доплату тисячам поліцейських за понадурочні години патрулювання вулиць столиці і супроводу демонстрацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG