Доступність посилання

ТОП новини

Воїслав Коштунiца запропонував депутатам Союзного парламенту Югославiї ухвалити Угоду про перебудову держави. Одночасно в Белградi перебувала Карла дель Понте


Воїслав Коштунiца запропонував депутатам Союзного парламенту Югославiї ухвалити Угоду про перебудову держави. Одночасно в Белградi перебувала Карла дель Понте

Белград, 18 квiтня 2002 – Президент Югославiї Воїслав Коштунiца сьогоднi звернувся до депутатiв Союзного парламенту Югославiї й запропонував їм ухвалити Угоду про перебудову держави. Одночасно в Белградi перебувала Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу в Гаазi.

Глава держави в своїй доповiдi ствердив, що Угода про перебудову – результат компромiсу й полiтичних реалiй. На його думку, Угодою уникнено і сецесiї Чорногорiї, i подiлу держави. Вiн вiдкинув критику i сербських централiстiв, i чорногорських самостiйникiв й висловив упевненiсть, що Белград i Подґорiца протягом наступних трьох рокiв дiйдуть домовленостi про необхiднiсть збереження спiльної держави. Коштунiца вважає, що Сербiя i Чорногорiя – як мала б називатися перебудована держава – буде не спiвдружнiстю незалежних держав, а єдиним мiжнародним чинником. Iменi Югославiї, за словами президента, не варто зберiгати, якщо бiльше немає югославської iдеї, тобто iдеї єдностi пiвденних слов’ян.

У парламентi не було президентiв Сербiї i Чорногорiї. Причина в тому, що вчора в Белградi оприлюднено список осiб, яких розшукує Гаазький трибунал. В ньому є й iм’я президента Сербiї Мiлана Милутiновича. Отож не треба дивуватися, чому вiн не звеличав сесiю своєю присутнiстю. Щодо чорногорського президента Мiла Дюкановича, то вiн заявив, що не дiстав запрошення.

Сесiю припинено на вимогу чорногорських соцiалiстiв. Вони виступають за уточнення, що депутати майбутнього союзного парламенту обиратимуться на безпосереднiх виборах, а не посередньо, в парламентах Сербiї й Чорногорiї, як це було досi.

Головний прокурор Гаазького трибуналу Карла дель Понте на конференцiї для преси сказала, що вона прибула до Белграда з вимогою, щоби влада термiново видала Ратка Младича, колишнього командувача збройних сил боснiйських сербiв. Дель Понте вiдмовилася пояснити свою вчорашню заяву про те, що “Трибунал знає, де перебуває Младич та хто його захищає”. Сербський мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович у зв’язку з цим сказав, що Младича немає у Сербiї.

Мiнiстр юстицiї Саво Маркович пiсля зустрiчi з гаазьким прокурором заявив, що бiльше немає перешкод для видачi розшукуваних. Вiн нагадав, що уряд вимагає вiд Трибуналу звинуватити й етнiчних албанцiв, якi скоїли злочини над сербами у Косовi. Дель Понте не коментувала цi його слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG