Доступність посилання

ТОП новини

Німецька поліція побоюється терактів із боку ісламських радикалів


Німецька поліція побоюється терактів із боку ісламських радикалів

Німеччина, 19 квітня 2002 – Після вибуху біля синагоги на острові Джерба в Тунісі, де загинули німецькі туристи, федеральне управління кримінальної поліції Німеччини побоюється нових терактів, спрямованих проти туристичних об’єктів. Як повідомила в п’ятницю газета “Більд”, правоохоронні органи країни вже отримали відповідне застереження.

Німецькі експерти вже практично не сумніваються в тому, що вибух біля синагоги на туніському острові Джерба був терористичним актом. Унаслідок цього трагічного інциденту загинуло 16 осіб, 11 із яких – туристи з Німеччини.

Цієї суботи міністр внутрішніх справ ФРН Отто Шілі планує відвідати Туніс, щоб особисто ознайомитися з перебігом розслідування.

Тим часом, за інформацією газети “Більд”, федеральне управління кримінальної поліції Німеччини висловило побоювання стосовно можливості нових терактів, спрямованих проти туристичних об’єктів. Крім того, експерти не виключають вірогідності нападів також на ізраїльські та американські установи на території ФРН. Щоправда, федеральне управління кримінальної поліції поки що офіційно не підтвердило таку інформацію, розповсюджену газетою “Більд”.

Натомість було підтверджено повідомлення про те, що ще другого січня німецьке посольство в Тунісі справді отримало листа з погрозами ісламських терористів учинити напади на німецькі системи енергопостачання, німецьку залізницю, а також отруїти німецькі продукти, що постачаються до ісламських країн. Відправником листа значилося відділення “Аль-Каїди” в Тунісі.

Німецькі слідчі, однак, і сьогодні не бачать зв’язку між цим листом та терактом на Джербі. Міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шілі спростував закиди про те, начебто німецькі правоохоронні органи не вжили жодних запобіжних заходів, незважаючи на надходження погроз. За його словами, експерти відразу ретельно дослідили лист і встановили, що реальної загрози не існує, а йдеться лише про осіб, які намагаються використати загальну напружену ситуацію на свою користь.

У п’ятницю стало відомо, що підозрюваний у причетності до теракту на Джербі, якого цього тижня було тимчасово затримано в Дуйсбурзі, а потім звільнено за браком доказів, вірогідно, таки мав зв’язки з гамбурзьким осередком “Аль-Каїди”. За даними німецького телеканалу ЦДФ та газети “Тагесшпігель”, під час обшуків приміщень та квартир у Дуйсбурзі правоохоронці знайшли номери телефонів Рамзі Бінальшибха, якого підозрюють у тому, що він допомагав готувати теракти, вчинені 11 вересня в Нью-Йорку та Вашингтоні. Нині Бінальшибх перебуває в міжнародному розшуку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG