Доступність посилання

ТОП новини

ООН і близькосхідний конфлікт


ООН і близькосхідний конфлікт

Прага, 19 квітня 2002 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан звернувся до Ради Безпеки ООН із закликом надіслати багатонаціональні миротворчі підрозділи в район ізраїльсько-палестинського конфлікту, зокрема до прикордонних місцевостей. Ізраїль відкинув цю ідею, заявивши, що це створить притулок для палестинських терористів. Вашингтон поки що не висловився в цій справі.

Із цією ідеєю Кофі Аннан виступив минулого тижня. У четвер, виступаючи перед членами Ради Безпеки, він заявив, що миротворчі сили в районі ізраїльсько-палестинського конфлікту повинні бути достатньо численні, безсторонні і мати дозвіл вживати зброю у випадку необхідності. Командування цих сил повинно співпрацювати з обома ворогуючими сторонами з метою припинити насилля і створити умови для початку політичних переговорів і відбудови палестинських міст і сіл.

Виступаючи пізніше перед журналістами, Аннан відмовився відповісти на конкретні запитання, зокрема – скільки військовослужбовців такі сили мали б налічувати або які країни мали б надіслати їх.

Ізраїль тим часом відкинув ідею Кофі Аннана, повторивши свою попередню позицію. Ізраїльський посол при ООН заявив, що миротворчі сили не зможуть зупинити терор із боку палестинських екстремістів, як вони не змогли зупинити вилазок Хезболли в Південному Лівані.

Сполучені Штати поки що не висловили свого ставлення до пропозиції Кофі Аннана, проте досі адміністрація президента Буша підтримала ідею розміщення в районі конфлікту лише малої групи спостерігачів. Раніше цей варіант запропонував сенатор Мітчел, який займався близькосхідною проблемою.

Варто додати також, що тепер Рада Безпеки обговорює чергову резолюцію, спрямовану на припинення насилля на Близькому Сході. Резолюція, яку підтримали арабські країни, передбачає виведення ізраїльських військ із палестинських міст, вивільнення Арафата з-під блокади і початок слідства у справі зруйнування палестинського біженського табору в місті Дженін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG