Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма повертається з одного мінного поля на інше


Леонід Кучма повертається з одного мінного поля на інше

Прага, 24 квітня 2002 - Президент України Леонід Кучма закінчив у середу своє турне Сірією, Ліваном і Йорданією. У перебігу його зустрічей із королем і найвищими урядовцями Йорданії, як і в інших країнах реґіону, йшлося про поглиблення торговельної, економічної й культурної співпраці - і про шляхи залагодження конфлікту на Близькому Сході.

«Україна не може стояти осторонь від конфлікту», – заявив Леонід Кучма в Йорданії на закінчення свого візиту; але, додав він, «головне слово повинні сказати» США, Євросоюз і Росія.

Визнавши таким чином, що до статусу справжнього й вагомого гравця на великій міжнародній арені Україні ще, на жаль, далеко, Леонід Кучма оприлюднив урешті в середу нову, власне українську й цілком реальну складову майбутнього мирного процесу в реґіоні: Україна «готова розглянути можливість узяти участь у пропонованих міжнародних багатонаціональних миротворчих силах, що мали б за мандатом Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй роз’єднати сторони ізраїльсько-палестинського протистояння.

Про шляхи вреґулювання конфлікту йшлося й у перебігу переговорів Леоніда Кучми з королем Йорданії Абдаллою Другим у вівторок. Президент України знову повторив визнані більшістю світу вимоги, що їхнє здійснення необхідне для миру.

Перелік таких вимог до Ізраїлю досить довгий, починаючи з повного й негайного виведення військ із усіх палестинських територій і до початку мирних переговорів про створення палестинської держави без попередніх умов.

У цьому переліку якось губиться чи не єдина висловлена Леонідом Кучмою в середу вимога й до палестинської сторони: припинити терор. Чи назвав її український президент і йорданському королеві, ми не знаємо: принаймні в повідомленні про їхню зустріч йорданського англомовного щоденника «Джордан Таймз» про неї ані слова.

Натомість газета пише про переговори міністра оборони України Володимира Шкідченка з головою Об’єднаного комітету начальників штабів Йорданії Халідом Сарайра «про шляхи розширення співпраці в військовій галузі». Так що зовсім без військового аспекту нинішній візит української делегації не обійшовся; і сірійська преса напередодні згадувала про обговорення найвищими військовиками України й Сірії кроків на розширення «зв’язків дружби і співпраці між арміями двох дружніх країн».

Після вівторкової вечірньої зустрічі Леоніда Кучми з прем’єр-міністром і одночасно міністром оборони Йорданії Алі Абу ар-Рагибом прес-секретар українського президента Олена Громницька передала журналістам слова йорданського прем’єра: «Що стосується інвестиційного аспекту і грошових потоків, то вважаю, що Йорданія є унікальною країною, і цим треба скористатися».

Спостерігачі за взаєминами України з реґіоном можуть пригадати, що Йорданія є доволі унікальна і з іншого погляду: вона має лише вельми умовно контрольований кордон із Іраком, через який до Іраку й потрапляє більшість контрабанди й товарів на порушення міжнародних санкцій. Але, боронь Боже, цими словами я зовсім ні на що не натякаю - адже звинувачення в нібито незаконному продажі Іракові українських систем протиповітряної оборони президент України впевнено відкинув…

До речі, ще щодо задекларованої Леонідом Кучмою в понеділок «важливої ролі» взаємин України з державами Перської затоки, «особливо з Іраком і Іраном»: критичні думки оглядачів щодо нинішньої поїздки українського президента як засобу підправити його зіпсований образ за кордоном, що ними ми скористалися в одному з попередніх повідомлень, передрукувала на початку цього візиту й тегеранська газета «Тегран Таймз».

…Зі своєї поїздки Леонід Кучма везе додому сувенір, що його подарували йому в вівторок українські військовики з Тимчасових сил ООН у Лівані - табличку з написом івритом, арабською й англійською: «Обережно, міни!» Мабуть, як нагадування, що і Близький Схід, і українське президентство бувають небезпечні, як мінне поле…

http://www.dailystar.com.lb/24_04_02/24-4-02c.JPG

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG