Доступність посилання

ТОП новини

Переговори ООН – Ірак


Переговори ООН – Ірак

Прага, 1 травня 2002 – У середу в резиденції ООН в Нью-Йорку починається другий тур переговорів між Організацією Об’єднаних Націй та Іраком у справі повернення на іракські військові об’єкти міжнародних інспекторів. Тим часом іракська сторона заявила, що переговори торкатимуться передусім загрози воєнної акції США проти Іраку.

Іракські керівники заявили крім цього, що повернення міжнародних інспекторів до Іраку можливе лише за умови, якщо ООН скасує міжнародні економічні санкції проти Іраку, оголошені 12 років тому після іракської агресії проти Кувейту. Однак, нині журналісти стверджують поміркованіший тон іракських заяв, ніж це було кілька місяців тому, коли Багдад категорично відкинув будь-яку ідею повернення міжнародної військової інспекції. Тому західні дипломати в Багдаді вважають, що в перебігу нинішніх переговорів Багдад погодиться на повернення міжнародних інспекторів, висланих з Іраку 98-го року.

Іракську делегацію на переговорах очолює міністр закордонних справ Наджі Сабрі. Делегацію ООН, до складу якої входять фахівці від ядерної, хімічної й біологічної зброї, очолює Ганс Блік – голова групи інспекторів, сформованої 99-го року замість попередньої групи, видвореної з Іраку. У переговорах бере також участь Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Протягом минулого тижня тривала інтенсивна підготовка до нинішніх переговорів. У рамках цієї підготовки міністр закордонних справ Іраку Сабрі і голова групи інспекторів Блікс протягом минулих вихідних обговорювали в Москві деталі майбутньої інспекції. Оглядачі підкреслюють, що від успіху переговорів, тобто від готовності Багдада дозволити міжнародним інспекторам повернутися до Іраку й удоступнити для контролю усі без винятку військові об’єкти, залежатимуть дальші переговори про скасування економічних санкцій ООН проти Іраку.

Проте, як зазначають оглядачі, адміністрація президента Буша і далі наполягає на тому, щоб усунути від влади Саддама Хусейна, незалежно від того – чи міжнародні інспектори повернуться до Іраку, чи ні. У дотеперішніх заявах президент Буш підкреслював, що головною проблемою Іраку є диктатор Саддам Хусейн, який виставив країну під ризик і накликав на її населення страждання. За словами Буша, усунення Саддама Хусейна від влади допоможе покласти край одному із джерел неспокою на Близькому сході.

Крім того західні фахівці впевнені, що іракський режим протягом останніх років продовжував розробку біологічної й хімічної зброї. Багато з них не приховують свого скептицизму у справі успіху нинішніх переговорів. Проте держсекретар США Пауел заявив у вівторок, що Вашингтон тепер не планує жодних воєнних акцій проти Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG