Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди й після політичного вбивства прагнуть триматися демократії


Нідерланди й після політичного вбивства прагнуть триматися демократії

Прага, 7 травня 2002 — Убивство в Нідерландах крайнього правого політика, що виступав проти іміґрації, якраз напередодні парламентських виборів викликало хвилю засудження і в самій країні, і в світі серед найрізноманітніших політичних сил. Незгодних із його поглядами чимало — але вони наголошують, що в демократичній країні політичні суперечки мають вирішуватися голосуванням.

Перше політичне вбивство в сучасній історії спокійних і терпимих до всього Нідерландів, де міністри їздять до праці на велосипеді, а керівники партій приходять на партконференції пішки, глибоко схвилювало суспільство. Ще б пак — попереднє сталося чи то 1835-го, а чи й 1672 року. А в понеділок п’ять куль забрали життя Піма Фортейна — вельми правого, супротивника іміґрації, неприхильника ісламу, — але голову політичної партії демократичної країни, якій на майбутніх виборах 15 травня прогнозували від 20 до 28 місць у 150-членному парламенті, а відтак і можливу участь у владній коаліції.

Фортейн, завжди вишукано вдягнений, із голеною головою, що відверто заявляв не тільки свої політичні погляди, але й свою гомосексуальність, увірвався до великої політики щойно на початку березня, створивши власну партію — і вже за кілька днів узявши понад третину голосів на місцевих виборах у Роттердамі, другому місті Нідерландів. Колишній викладач соціології, що перекинувся від захоплення марксизмом до нинішніх популістських позицій, він якось не вписувався в традиційний образ крайнього правого, і його важко було дорівняти до Жана-Марі Ле Пена у Франції чи Йорґа Гайдера в Австрії. Вельми неприхильно відгукуючись про іслам, Фортейн наголошував, що не є расистом чи антисемітом, і не закликав до видворення іміґрантів — але, як він полюбляв казати, «Голандія вже повна»: в країні з 16 мільйонів мешканців два мільйони — іміґранти, і значна частка їх не європейського походження. Додамо, що успіх Фортейна вже змусив інші партії країни пообіцяти переглянути вельми щедру нідерландську політику надання притулку.

І ще один парадокс: у нашвидкуруч зібраній партії, що так і називається — «Список Піма Фортейна» й яка тепер, не знає, кого поставити на своєму чолі, бо не має більше жодної яскравої особи, — Фортейновим заступником є темношкірий іміґрант із Африки. Партія вирішила врешті до виборів не обирати нового голову: ім’я Піма Фортейна залишиться першим числом у її виборчому списку.

Причини вбивства політика не відомі: людина, яку затримано за підозрою у скоєнні злочину й яка наразі нічого не пояснює, — войовничий активіст руху за права тварин; але це не дає особливих натяків на можливі причини помсти.

Тим часом вибори в Нідерландах таки вирішено проводити в запланований термін — хоча відразу після вбивства, в понеділок, усі партії припинили передвиборчу кампанію, щоб не користатися з мимовільної переваги перед супротивником, що втратив лідера.

Усі вони вважають, що перемогти має демократія. І найпалкіші Фортейнові неприятелі постали на захист права вільно висловлювати свої думки. Так само вчинили й ті, проти кого Фортейн виступав найбільше — власну жалобну церемонію покладення вінків перед домом загиблого спільно планують і представники турецької, мароканської та релігійних ісламських громад Нідерландів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG