Доступність посилання

ТОП новини

Перша Леді Америки запевнила афганців: американська громадськість підтримує їх


Перша Леді Америки запевнила афганців: американська громадськість підтримує їх

Прага, 21 травня 2002 – Перша леді Сполучених Штатів Лора Буш закликала сьогодні афганський народ взяти активну участь у формуванні уряду і відбудові своєї держави. Вона виступила у вівторок в ефірі Радіо Вільний Афганістан, яке базується у Празі і запевнила афганців, що Америка підтримає їхні зусилля.

У своєму 13-ти хвилинному виступі на радіо дружина президента США Лора Буш звернулася до афганського народу із словами: "Я сподіваюся ви оберете уряд, що поведе вашу державу до миру і процвітання!" Цей виступ відбувся якраз у період підготовки Афганістану до проведення зборів Ради Старійшин, так званої Лоя Джирги, які розпочинаються 10 червня. На них старійшини оберуть главу держави і затвердять склад майбутнього уряду, що керуватиме країною 18 місяців до проведення загальних виборів.

У своєму виступі на Радіо вільний Афганістан Лора Буш сказала, що американці хочуть бути партнерами афганців у відбудові їхнього суспільства: "Я переконана, що Афганістан може мати майбутнє, яке ґрунтується на мирі й свободі. А Америка буде вашим другом і партнером на цьому шляху. Ми з вами!" – промовила мовою дарі Перша леді.

Вона наголосила, що Сполучені Штати разом з іншими країнами роблять і робитимуть все можливе для забезпечення афганців елементарними потребами: водою, харчами, дахом на головою й медикаментами. Пані Буш нагадала про американських школярів, які зібрали понад 4 мільйони доларів для відправленням афганцям їжі й ліків після того, як президента США закликав кожного американського хлопчика і дівчинку пожертвувати один долар для афганський дітей.

Дружина американського президента Лора Буш, яка виступала в ефірі афганської редакції нашої радіостанції, закликала афганські родини користуватися новими можливостями – здобувати освіту, нову кваліфікацію, користатися підтримкою міжнародних організацій і починати свій бізнес. Все це було не можливо під час війни й панування репресивного режиму Талібан.

Вона висловила особливі побажання афганським жінкам, які зазнали найбільшого приниження за часів Талібану: "Я розумію, що життя в американок і афганок дуже різне, я поважаю відмінність між нами і ваш вибір, але я хочу, щоб ви знали: ізоляція, яку нав’язав вам Талібан не була нормальною, ані за міжнародними нормами, ані за ісламськими, ані, власне, за афганськими."

Звернення Лори Буш транслювалося двома мовами – пушту й дарі. Як говорить наш колега з афганської редакції Ян Алекозаї: "Я гадаю, від 17 до 20 мільйонів людей могли почути це в Афганістані, також понад 30 мільйонів у Пакистані, а ще населення Ірану й Таджикистану. Це був дуже важливий виступ і багато людей слухали його."

Це був Ян Алекозаї з афганської редакції.

Лаура Буш зараз перебуває в Празі з приватним візитом, завтра вона приєднається до свого чоловіка у Берліні, звідки розпочнеться європейське турне американського президента, котрий відвідає Німеччину, Росію, Францію та Італію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG