Доступність посилання

ТОП новини

Засуха в Криму


Засуха в Криму

Симферополь, 31 травня 2002 - Кримські власті звернулися до керівництва України з проханням про допомогу у зв’язку із засухою, що знищила значну частину урожаю зернових у Криму. Рада міністрів Криму і Верховна Рада автономії просять офіційний Київ визнати півострів зоною, що постраждала від стихії. Про це повідомила прес-служба кримського уряду.

Як повідомляє урядова прес-служба, у відповідь на прохання керівників Криму, Кабінет міністрів України створив спеціальну комісію, яка прибуде до автономії на початку червня. За даними місцевого уряду, прямі збитки від засухи в Криму досягли 45 млн. грн. Повністю загинули 95 тис. гектарів посівів. Найбільше - засуха заторкнула Джанкойський район, де без дощів “згоріли” 75% зернових, а також Красногвардійський, Первомайський і Красноперекопський райони.

Кількамісячна відсутність дощів і спекотна погода в Криму призвели до того, що, за прогнозами фахівців, урожай більшості сільськогосподарських культур на півострові буде удвічі меншим, аніж торік. Лише недобір зернових, за попередніми даними, складе 500-600 тисяч тон. Це половина минулорічного урожаю. Чому таке сталося, розповідає академік Української екологічної академії наук України Петро Вольвач: “Крим, особливо, степовий, перебуває у зоні ризикованого землеробства. Ситуацію могла б врятувати дніпровська вода, але господарства не можуть оплатити її регулярне постачання. Уряд теж забарився з допомогою”.

З дніпровською водою в Криму справді проблема. Автономія не проплатила як за електроенергію для перекачування води, так і за саму воду тому надходить вона сюди вкрай нерегулярно. Як повідомив голова Кримського рескому з водного господарства Микола Мірошниченко, якщо гроші до понеділка за воду не надійдуть, то комітет зупинить насосні станції Північнокримського каналу. Нагадаю, що зараз у критичному стані ще близько 150 тис. гектарів посівів зернових. Схоже, Крим може зовсім залишитися без урожаю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG