Доступність посилання

ТОП новини

У литовській в’язниці вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) інфіковані понад 10% ув’язнених, причому кров ще не у всіх перевірено


У литовській в’язниці вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) інфіковані понад 10% ув’язнених, причому кров ще не у всіх перевірено

Вільнюс, 31 травня 2002 - Колонію виправних робіт суворого режиму в південнолитовському місті Алітус місцеве населення вже називає “центром СНІДу”. Протягом двох тижнів постійно виявляється дедалі більше нових інфікованих вірусом імунодефіциту людини - ВІЛ.

Цього четверга після перевірки ще 503 проб крові в Алітуській в’язниці знайдено ще 45 ув’язнених, котрі інфіковані ВІЛ. Новіші дані повідомила лікар Центра СНІД Литви Юлія Ракіцкєне.

Загалом частина інфікованих перевищила 10 відсотків. У в’язниці, яка нараховує неповні 2 тисячі ув’язнених, 207 осуджених є носіями смертельного вірусу. Причому кров перевірено поки ще не у всіх, а лише у понад 1700 осіб.

Занепокоєння з приводу епідемії ВІЛ у колонії висловив президент Литви Валдас Адамкус. Заяву про відставку написав директор Алітуської колонії Кястутіс Шапалас. У відставку подав також директор департаменту в’язниць Литви Йонас Блажявічюс.

Ще п’ять випадків зараження ВІЛом виявили в слідчому ізоляторі в місті Шяуляй.

Литва вперше зштовхнулася з жахливим вогнищем ВІЛ у в’язниці. Зустрівшись із головою правління Всесвітнього громадянства опіки ув’язнених Майком Тіммісом, президент Адамкус запитав о пораді. На думку Тімміса, в боротьбі з поширенням наркоманії й ВІЛ насамперед треба застосовувати програми освіти.

Литовський Центр СНІДу вважає, що причиною сплеску епідемії ВІЛ в Алітуській в’язниці стало багаторазове користування в середовищі ув’язнених нестерильними шприцами для вживання наркотиків. Шприци на в’язничному жаргоні звуть “машинами”. Вони серед ув’язнених є дефіцитом, тому що за законом медперсонал не може їх видавати. Водночас постала небезпека, що якийсь розпачливий ув’язнений може вколоти зараженим шприцом когось із працівників колонії.

Незважаючи на сплеск ВІЛ у в’язниці, Литва, найбільша за населенням держава серед країн Балтії, має найменшу кількість заражених ВІЛом і хворих на СНІД. Лікар Лорета Стонєне, завідувач відділу освіти в Центрі СНІД Литви, в телефонній розмові сказала мені, що до теперішнього сплеску в Литві був 361 інфікований ВІЛ і хворий на СНІД. Тепер цифра виросла до близько 570. Тим часом в Естонії в середині травня було близько 2000 інфікованих вірусом імунодефіциту людини, в Латвії на початку травня їх було близько 2300.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG