Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Сполучені Штати надали Росії статус країни з ринковою економікою, а що ж Україна?


Прямий Ефір: Сполучені Штати надали Росії статус країни з ринковою економікою, а що ж Україна?

Прага-Київ, 7 червня 2002

Ведучі: Ольга Буряк та Віктор Міняйло

Гості студії: голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров та голова бюджетного комітету Петро Порошенко

Ольга Буряк

Продовжуємо економічну тему. Сьогодні стало відомо, що США надали Росії статус країни з ринкової економікою. У заяві Вашингтона мовиться, що рішення відображає величезні зміни , що сталися в російській економіці за минулі десять років. США прогнозують, що наступного року Росія вже стане членом Світової Організації Торгівлі.

Росія сподівається, що новий статус полегшить їй вирішити суперечки навколо демпінгових обмежень ( ця проблема, до речі, стосується й України).

Шановні гості, що заважає, на Вашу думку, США визнати українську економіку ринковою?

Юрій Єхануров

По-перше, до Росії ставлення інше, ніж до України, і їм можна давати багато речей авансом, у даному випадку статус країни з ринковою економікою. Коли я місяць тому був у США і в мене брали інтерв’ю, я сказав так: знаєте, у вас така велика любов зараз з Росією, ви зараз усе зробити на хвилі боротьби проти когось.

Ви розумієте, в кожної країни має бути якійсь ворог, оскільки ворог зник – то зараз ворог – тероризм.

Я кажу: вирішить одне питання для України, поставте Росії одну вимогу: демаркація кордону Росії й України, може хоч щось ми з цього виграємо.

А тепер інше: для нас така ситуація має бути серйозним стимулом, аби досягнути для України такого ж статусу.

Петро Порошенко

З одного боку, я погоджуюсь з думкою Юрія Єханурова і визнаю, що існує позиція подвійних стандартів. Це було яскраво продемонстровано, коли на зустрічі у США з представниками Конгресу ми отримали чіткі запевнення, що поправка Джексона-Веніка буде відмінена стосовно України. Тобто, треба просуватися певними кроками, і я думаю, що готовність до цього в США є.

З іншого боку, також є над чим працювати новообраному парламенту, аби підвищувати ринковий статус нинішньої економіки. Ми впевнені, що прозорістю економіки, фінансових потоків має опікуватися, в тому числі, і фінансовий комітет. Тут ще роботи надто багато, думаю співпраця структур виконавчої й законодавчої влади дозволить досягнути певних зрушень.

Ми маємо оптимістичні погляди на позицію США по відношенню до України.

Юрій Єхануров

Я б хотів звернути увагу, що приватний сектор України, який значно посилює свої позиції, як кажуть, вже “кровно” зацікавлений у тому, щоб Україна отримала такий статус.

Думаю, і громадські об’єднання підприємців, і самі підприємці відчувають таку потребу. Вони вимагають від уряду й парламенту більш рішучих кроків.

Ольга Буряк

Експерт департаменту економічної стратегії Мінекономіки України Микола Стрилуцький прокоментував для нас рішення США надати Російській економіці статус ринкової і зазначив, що в багатьох сферах Україна випереджає Росію.

Говорить Микола Стрилуцький (запис)

Можна сказати, що Росія по деяких напрямках дійсно досягла більших висот. Але я особисто вважаю, що це рішення більше політичне, воно має економічні наслідки, але далеко не завжди має економічні причини.

Щодо співставлення України з Росією, Україна випереджала Росію в плані прозорості багатьох рішень. Росія – велика країна з федеральною структурою, нам легше ухвалювати рішення всередині уряду, простіше й швидше, і в цьому ми їх деколи обганяємо. Я маю на увазі державні закупівлі, приватизацію і так далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG