Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська в Чечні знову звинувачено в насиллі


Російські війська в Чечні знову звинувачено в насиллі

Прага, 12 червня 2002 - Із Чечні знову надходять нові дані про зловживання російських військ. Російські ж генерали знову виправдовуються тим, що місцеві мешканці підтримують боївкарів і допомагають їм.

У вівторок російські війська нарешті зняли блокаду з чеченського селища Мескер-Юрт. Його мешканці отримали змогу спілкуватися з зовнішнім світом - і вже вкотре звинуватили російських військових у вбивствах і тортурах у перебігу 21-денної «зачистки».

Очевидці, що їхні свідчення наводить агентство Асошієйтед Прес, повідомляють, що бачили поблизу селища рештки п’яти чи шести тіл. Глава сільської адміністрації Мансур Алієв говорить, що вже впродовж перших днів російської операції було вбито вісім мешканців селища; доля ще двадцяти інших не відома. Джерела ж із кіл борців за незалежність наводять і більші числа загиблих і зниклих безвісти, хоча наразі вони не підтверджені.

23-річний Хусейн Борзоєв додає, що російські військові били його й мучили електрошоком.

Незалежницька влада Чечні закликала державного секретаря США Колина Пауела вчинити тиск на Росію, щоб операцію в Мескер-Юрті було припинено.

Коли саме було надіслано це звернення, не повідомлено. Але ще тоді, як операція в Мескер-Юрті тривала, Колин Пауел підсумовував останній прорив у взаєминах між Росією й її колишніми супротивниками в «холодній війні» - і про іншу війну, в Чечні, він зробив два обережні зауваження, про які нагадав нещодавно в редакційній статті британський журнал «Економист»: перше - що Росія в Чечні без сумніву «бореться з терористами», і друге - що російські війська мають «дотримуватися найвищих стандартів прав людини, яких варто очікувати від цивілізованої країни».

Перше твердження Пауела формально правильне: дехто з чеченців, які воюють за відокремлення від Росії, дійсно вдавався до терористичних методів; деякі інші чеченські боївкарі, хай і меншина їх, мають лиховісні зв’язки з ширшим світом ісламського терору.

Але друге зауваження Пауела, пише «Економист», здасться лихим жартом мешканцям таких чеченських селищ, як Мескер-Юрт, де на час виступу американського держсекретаря російські війська ще провадили довшу, ніж звично, операцію «зачистки».

Нинішні нові звинувачення на адресу російських військ далеко не перші. Правозахисні організації мають уже чимало добре документованих і доказових повідомлень про те, що відбувається під час «зачисток»: арешти, побиття, іноді тортури і вбивства чоловіків, погрози зґвалтування жінкам, якщо їхні родини не викуплять своїх затриманих. А повстанці-ісламісти, якщо вони потрапляють під «зачистку», нерідко можуть скористатися грішми чи своїми зв’язками й уникнути рук російських військовиків; увесь тягар лягає на безсилих цивільних мешканців, зазначають правозахисники. Страхітливі дії російських військ визнають і прихильні до Москви чеченці в місцевих органах проросійської влади.

Російські ж військові мають собі виправдання. «Мескер-Юрт - це селище, налаштоване як пробандитське», – заявив командувач російських військ у Чечні генерал-полковник Владімір Молтєнской в вівторковому інтерв’ю газеті Міністерства оборони Росії «Красная звезда».

Розповідаючи про знайдені в перебігу операції в Мескер-Юрті докази «бандитської» діяльності, Молтєнской назвав і переліки місцевих мешканців, яких «мало бути ліквідовано за співпрацю або ж за симпатії до (російських) федеральних сил». Деякі прізвища, за словами генерала, вже викреслено - тобто, на його думку, ці люди знищені. «Мабуть, ця банда за мовчазної згоди всіх мешканців Мескер-Юрта користалася повним правом позбавляти людей життя», – прокоментував Молтєнской.

Прикметно, що він не вдався до нерідкого твердження про те, що боївкарі, мовляв, силою чи залякуванням змушували цивільних мешканців до такої поведінки. Мабуть, добре знає, чому селяни не заперечували проти знищення тих чеченців, які підтримували російського генерала…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG