Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Мінін постане перед італійським суддею 17 червня. Але його можливих українських спільників у цій справі притягати не планують


Леонід Мінін постане перед італійським суддею 17 червня. Але його можливих українських спільників у цій справі притягати не планують

Вашинґтон, 12 червня 2002 – Це може не подобатися українській владі, але нелегальна торгівля зброєю з України турбує сьогодні не лише журналістів, але й правоохоронні органи за кордоном. Згідно з інформацією з міністерства юстиції Італії, обвинувачений в Італії торговець зброєю, виходець із Одеси й громадянина Ізраїлю та Німеччини Леонід Мінін постане 17 червня в місті Монца перед суддею, який повинен вирішити, чи передати справу на судовий процес, чи закрити цю справу, або чи домагатися від прокурорів додаткових розслідувань. Справа в тому, що зброя, яка, згідно із звітом ООН та згідно з розслідуванням італійських прокурорів, походила з України, опинилися в деяких гарячих африканських точках – таких, як Ліберія та Сьєра Леоне, які є під режимом санкцій Ради Безпеки ООН.

Нагадаємо, що у Леоніда Мініна, згідно з оперативним повідомленням Інтерполу, виявлено до того ж сумнівні бізнесові зв’язки не лише в Україні та Росії, а й у численних західноєвропейських країнах та на інших континентах.

Італійські прокурори в рамках розслідування справи Леоніда Мініна звернулися ще торік у грудні до української влади, щоб та розглянула деякі питання, пов’язані з контрабандою зброї з України та з інших східноєвропейських країн. Як зазначив представник прокуратури Монци, вони звернулися “до відповідних українських органів, щоб ті провели обшук деяких суб’єктів. Однак українська влада повідомила, що, мовляв, кримінальний кодекс не дозволяє проводити такі операції на прохання іноземних органів юстиції без ордера на обшук від самого судді”.

У документах, що їх передано в італійський суд і які отримало Радіо Свобода, у розповіді Мініна мовиться: “На початку 1999 року на моєму літаку з Києва я забрав українську делегацію. Ішлося про десяток осіб, серед яких і Вадим Рабінович, який представив мені членів делегації. Серед них, за словами Рабіновича, був також і один колишній генерал та одна особа, яка займалася питаннями щодо озброєнь”.

Делегацію прийняв сам президент Ліберії Тейлор. Коли делегація поверталася до Києва, на борті літака був і ліберійський представник Йосва, який повинен був ознайомитись із запропонованим пакетом зброї. Згідно з “схемою”, зброя мала бути перевезена через Буркіна Фасо.

В іншому документі зі слів Мініна мовиться: “Хочу додати, що в Україні є певна особа, Деркач Андрій, спільник Рабіновича у всіх операціях, включно з нелегальним продажем зброї. Мені не відомо, наскільки Рабінович був у спілці з Деркачем у справі постачання зброї до Буркіна Фасо. Ймовірно, аналіз банківських рахунків міг би з’ясувати цю справу”.

Це лише два приклади з низки документів та свідчень, які є в розпорядженні італійського суду й які італійські прокурори були б зацікавлені з’ясувати у співпраці й за допомогою української влади. Зрештою, є й цілий комплекс питань довкола того, хто давав у Києві у Спецекспорті дозвіл на закупівлю та продаж зброї, як також на використання транспортних літаків “Антонов”.

Італійська прокуратура не має наміру розширювати кримінальну справу на інших осіб, про яких ідеться в різних документах, а, за словами представника прокуратури, “обмежується справою Мініна”.

Нагадаємо, що українська влада в лютому цього року офіційно заявила про постачання озброєнь до Буркіна Фасо (березень 1999 року) та Кот-д’Івуару (липень 2000 року), які “були здійснені на законних підставах, і інформацію про них було доведено до відома експертів Ради Безпеки ООН. Якщо зброя та військове спорядження з Буркіна Фасо та Кот д’Івуару потрапили до інших країн, то це сталося без відома та схвалення української сторони”.

Проте італійські прокурори бажають з’ясувати справу не так легальних сертифікатів поставок, як сертифікатів, ідентичних до українських оригіналів. Їх конфісковано, і саме ці несправжні сертифікати були призначені для нелегальних поставок зброї, котрі, за словами представника італійської прокуратури, використовував у своїх операціях Мінін.

Як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода представник італійської прокуратури, Україна, як і Італія та інші держави, легально продає озброєння в численні країни, проте у цьому випадку хтось у Спецекспорті, м’яко кажучи, заплющував очі – адже йдеться про фальсифікацію українських сертифікатів із метою нелегальних оборудок зброєю.

Зрештою, у документі, поданому до суду, навіть захисники інтересів Мініна вважають, що було б доцільним звернутися ще раз до української влади й домагатися з’ясування цих питань у відповідних українських органів.

Леонід Мінін та його адвокати твердять, що він не причетний до цієї справи нелегального продажу зброї.

Це питання й розпочне розглядати італійський суд у місті Монца у понеділок 17 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG