Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан має уряд


Афганістан має уряд

Прага, 19 червня 2002 – Афганістан сьогодні отримав уряд. Усеафганські збори Лойя Джирґа погодилися з кандидатурами членів уряду, запропонованими перехідним лідером країни Хамідом Карзаєм. Цей уряд керуватиме країною впродовж наступних 18 місяців, поки не відбудуться парламентські вибори.

Виступаючи сьогодні перед депутатами Лойя Джирґи президент перехідної адміністрації Афганістану Хамід Карзай назвав імена чотирнадцяти міністрів. Призначення урядових міністрів було найскладнішим та найвідповідальнішим з усіх завдань всеафганських великих зборів, бо уряд має віддзеркалювати складну етнічну мозаїку цієї країни.

«Ми намагалися створити уряд, якому би довіряли люди Афганістану, і який би всі народи Афганістану вважали би своїм, і який би служив людям Афганістану. Звичайно, якщо ми не змогли задовольнити всіх потреб людей, нас потрібно простити», - сказав сьогодні президент країни. Після цієї промови депутати Лойя Джирґи ухвалили новий склад уряду, піднявши руки на знак згоди. На початку тижня Карзай сказав, що всеафганські збори не повинні ухвалювати склад уряду, але на голосуванні наполягав американський спеціальний посланець до Афганістану, оскільки це була одна з попередніх домовленостей, досягнутих за участі ООН.

Хамід Карзай вирішив залишити у перехідному уряді міністра оборони Мохаммада Фахіма та міністра закордонних справ Абдуллу Абдуллу, цих двох представників переважно таджицького Північного Альянсу, які працювали у його тимчасовій адміністрації. Свого головного радника, пуштуна Ашрафа Гані Хамід Карзай, також етнічний пуштун, призначив міністром фінансів. Жоден із військових ватажків не отримав позиції в уряді.

Після презентації уряду відбулася інауґурація перехідного президента країни. «Ми обіцяли людям Афганістану, що за вашою допомогою, завдяки вашому голосуванню, ми дамо цій країні безпеку, мир та почуття гідності, що наші матері й сестри не боялися зла, що його несуть рушниці. Я клянусь, що якщо я не виконаю обіцянки, я подам у відставку», - сказав під час церемонії Хамід Карзай.

На цьому понад тиждень засідань всефганської ради Лойя Джирґа завершилася. Згідно з Боннськими угодами, уряд має почати діяти до суботи, і стати центральним пунктом міжнародного плану врегулювання для Афганістану, привівши країну до виборів через півтора роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG