Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербії в середу обрав п’ятьох нових членів уряду: заступника прем’єр-міністра та чотирьох міністрів


Парламент Сербії в середу обрав п’ятьох нових членів уряду: заступника прем’єр-міністра та чотирьох міністрів

Белград, 20 червня 2002 – Прем’єр-міністр Зоран Джінджич заявив, що йдеться не про реконструкцію уряду, а про його доповнення після того як із правлячої коаліції вийшла партія президента Югославії Воїслава Коштуніци

Перший демократичний уряд Сербії обрано 27 січня минулого року. Тоді в ньому було сім заступників прем’єра та 17 міністрів. Згодом подали у відставку троє заступників, між ними й відставні генерали Вук Обрадович та Момчіло Перішич, яких звинувачено з причетності до сексуального відносно шпигунського скандалів, а також двоє членів Демократичної партії Сербії, яку очолює глава держави Воїслав Коштуніца. Щодо складу уряду, Джінджич його сформував на компромісній основі: міністрами є ним призначені експерти, а віце-прем'єрами – лідери партій правлячої коаліції. Єдиним винятком є Душан Михайлович: він одночасно заступник прем’єр-міністра й міністр внутрішніх справ. Саме цей ресор постійно був на меті критики, оскільки поліція досі не з’ясувала низку вбивств у час влади Мілошевича та викрадення колишнього президента Сербії Івана Стамболича. Два тижні тому невідомі ліквідували генерала Бошка Буху, начальника громадської безпеки в МВС. Убивство стало приводом для нових вимог відставки міністра поліції. Проте, Душан Михайлович заявляє, що не відступить поки не буде завершено розслідування у зв’язку з організованою злочинністю.

У белградській пресі сьогодні надруковано звернення до міністра внутрішніх справ головних редакторів впливових сербських газет та телеканалів. Вони вимагають зняти ембарго зі студії під заголовком “Кримінальні групи й особи, які займаються організованою злочинністю”. Студію підготувало Міністерство внутрішніх справ. Головні редактори відзначають, що в ній уточнено, що у Сербії є 50 груп організованих на принципі мафії, у складі яких є 230 членів та 60 самостійних виконавців. Цікаво, що покійний поліцейський генерал Буха кілька тижнів перед смертю в одному інтерв’ю ствердив, що організованою злочинністю керують групи, які формально займаються будівництвом, імпортом та іншими легальними діяльностями. Окремі оглядачі припускають, що генерала ліквідовано тому, що наблизився, так би мовити, до джерел мафії.

На підставі сказаного не важко дійти висновку, що боротьба проти організованої злочинності, яка пов’язана із структурами колишнього режиму, буде найважчим іспитом дієздатності оновленого уряду Джінджича. Проте, важко сказати чи партія Коштуніци вийшла з уряду через те, що не хотіла брати участь у боротьбі проти мафії чи тому, що виступала за інші методи боротьби, а чи через інші причини.

Якби там не було, уряд Джінджича наразі має підтримку 139 з-поміж 250 депутатів у республіканському парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG