Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісію буде скорочено. Щоб потім знову розширити


Єврокомісію буде скорочено. Щоб потім знову розширити

Брюссель, 5 липня 2002 – Циркуляр внутрішнього обігу Європейської Комісії щодо реформування цієї структури та скорочення його персоналу, який нині ухвалило керівництво Єврокомісії, не на жарт стурбувало працівників цієї установи. Чим викликані майбутні зміни в Європейській Комісії?

Реформування Європейської Комісії є одним із пунктів втілення в життя так званої Європейської Конвенції. Реформовано має бути і Раду міністрів Європейського Союзу, Європарламент, Європейський суд та деякі інші євроустанови. Патронує імплементацію цієї конвенції президент Франції Жак Шірак, а спрямована вона на технічну підготовку Євросоюзу, а точніше інституцій Європейського Союзу, для прийняття в ЄС нових країн.

У цьому контексті варто зазначити, що загальна кількість працівників лише Європейської Комісії становить понад тридцять тисяч осіб. Середня зарплата функціонерів середнього рангу чистими грішми – не мало, не багато, а 5-6 тисяч доларів на місяць. Але існують іще й додаткові пільги: спеціальні дипломатичні номери на автомобілях, безкоштовне медичне лікування, службові помешкання, як правило в найпрестижніших околицях Брюсселя. Чимало службовців Єврокомісії мають дипломатичний імунітет. А крім того, ще й відпустка у працівників цієї установи – двічі на рік по тридцять днів кожна.

Тож дійсно втратити таке місце досить неприємно. А як сказав Голова Європейської Комісії Романо Проді, Єврокомісія зазнає скорочень персоналу та фінансування до двадцяти відсотків. Це десятки мільйонів євро.

Такий крок робиться для того, що коли до Європейського Союзу долучаться нові країни, перед Єврокомісією постає завдання забезпечити місце праці додаткових комісарів із Польщі, Угорщини, Чехії тощо, забезпечити їм та їхньому персоналові і робочі місця, й зарплату.

А хто нині буде відлучений від такого ласого пирога, як Єврокомісія, поки ще остаточно не відомо. Гарний сюрприз перед літніми канікулами влаштував Романо Проді, кажуть його підлеглі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG