Доступність посилання

ТОП новини

Репресії проти молоді в Одесі тривають, стверджує опозиція


Репресії проти молоді в Одесі тривають, стверджує опозиція

Одеса, 5 липня 2002 – 5 липня в Одесі в приміщенні обласної газети “Юг” проведено прес-конференцію лідера міського опозиційного молодіжного комітету опору “За правду” Андрія Юсова. Як відомо, у відповідь на його активну громадську діяльність правоохоронці порушили кримінальну справу.

Крім кореспондента Радіо Свобода, жоден із реґіональних журналістів не виявив зацікавлення до проблеми переслідування і репресій проти молоді з боку правоохоронних органів. Фактів таких відомо нині достатньо багато: виклики і допити у стінах райвідділів міліції, залякування – це стало сумною реальністю сучасної Одеси.

Захищати у суді права молодіжного активіста Андрія Юсова погодився відомий у причорноморському місті адвокат Олександр Казарновський. Тим часом сам Андрій Юсов спрямував до прокурора Жовтневого району Одеси скаргу. Кримінальну справу у скарзі названо політичною і такою, що потребує ретельного перегляду.

Ініціатори порушення кримінальної справи проти молодого активіста досить своєрідно ставляться і до української мови як єдиної державної.

Андрій Юсов висловив подив, що всі матеріали справи було викладено російською мовою. Навіть свідчення, які він давав українською, правоохоронці вдало переклали на російську… Андрій Юсов уважає цей факт новим порушенням його конституційних справ і висловив вимогу перекласти всі матеріали справи саме на державну мову.

За словами Андрія Юсова, “Слідства за справою як такого проведено не було. Свідчення були на 99 відсотків лише від працівників Жовтневого райвідділу міліції. Зрозуміло, якими вони будуть.

Жодного учасника пікетування, за проведення якого проти мене й порушили кримінальну справу, не було допитано. Там була лише одна людина, яка від початку візуального знайомства зі мною негативно до мене поставилася, оскільки я спілкувався українською мовою. Це, бачте, йому не подобається і він не поважає людей, які у російськомовному місті вживають державну мову. Свідчення цієї людини так само були достатньо прогнозованими…

Згідно з чинним законодавством мені мали відповісти на скаргу протягом трьох днів. Відповіді немає, хоча минає вже тиждень.

Я не знаю, про що це свідчить. Про розгубленість органів, навмисне замовчування чи ще щось…

Найближчим часом буде складено скарги до міської прокуратури і прокуратури Одеської області”, – каже голова одеського міського молодіжного комітету опору “За правду” Андрій Юсов.

Він висловив переконання, що, незважаючи на репресії проти молодіжного руху, спротив владі буде тривати. “Хто ініціатор цих репресій – зрозуміло. Це Одеський міськвиконком, який робить свої чорні справи за допомогою правоохоронних органів. Приховати цей факт неможливо, бо саме дії нинішньої міської влади викликають найбільший спротив із боку громадськості Одеси”, – стверджує Юсов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG