Доступність посилання

ТОП новини

Починаючи від нинішнього четверга Німеччина має нового міністра оборони


Починаючи від нинішнього четверга Німеччина має нового міністра оборони

Берлін, 25 липня 2002 - На позачерговому засіданні Бундестагу було приведено Петера Штрука. На посаді керівника оборонного відомства він змінив Рудольфа Шарпінга

Петер Штрук, який до свого призначення на посаду міністра оборони Німеччини керував фракцією соціал-демократів у Бундестазі, вирішив довести, що він є людиною справи. Відразу після приведення до присяги новий керівник оборонного відомства відправився до Кабула, для того щоб відвідати німецьких військослужбовців, які перебувають у столиці Афганістану в складі міжнародного миротворчого контингенту. Штрук запевнив депутатів, що він краще за свого попередника інформуватиме Бундестаг про завдання німецьких солдатів в Афганістані. Він заявив, що Німеччина повинна взяти на себе більшу відповідальність у світі, що передбачає також участь солдатів бундесверу у військових операціях. Під час виступу перед депутатами новий міністр оборони Німеччини подякував своєму попереднику за його роботу. Щоправда самого Рудольфа Шарпінга в цей день у парламенті не було.

Нагадаємо, що йому довелося розпрощатися з посадою міністра оборони через черговий скандал навколо своєї особи. Шарпінгу закидають, що він незаконно прийняв гонорар сумою в 140 тисяч марок від однієї фірм, яка займається політичною рекламою. Справа в тому, що в Німеччині членам уряду не дозволяється мати інших джерел доходів крім своєї зарплати. До речі, політичну кар'єру Шарпінга навряд чи можна назвати зразковою та й посада міністра оборони була для нього, судячи з усього, справжнім тягарем.

Після перемоги соціал-демократів на минулих парламентських виборах канцлер Німеччини Герхард Шредер виступив проти того, щоб Шарпінг залишався головою фракції СДПН у Бундестазі. Практично проти власного бажання його було призначено міністром оборони. На цій посаді Шарпінгу довелося зіштовхнутися з багатьма внутрішніми та зовнішніми труднощами, а саме - поганим матеріальним та фінансовим забезпеченням бундесверу, балканським конфліктом. У приватному житті Шарпінга також не обійшлося без проблем. Він розлучився зі своєю дружиною, із якою мав трьох дітей. Його новим великим коханням стала графиня Пілаті, але тут розпочалися й нові непорозуміння з колегами по партії. Шарпінгу довелося вислухати критику на свою адресу через те, що він дозволив опублікувати в пресі свої фотографії з графинею в басейні. Потім його запідозрили у використанні з літаків бундесверу для відвідання своєї коханки під час відпустки. Отже, після скандалу навколо гонорарів у Шредера увірвався терпець і він звільнив Шарпінга, знайшовши йому заміну в особі Петера Штрука. Від представників консервативної опозиції у зв'язку з цим можна було почути, що Штрук можливо є “непоганим партійним солдатом”, але нічого не тямить у справах військових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG