Доступність посилання

ТОП новини

Останнє опитування відомої у Франції соціологічної установи “Софр” на тему сприйняття США французами принесло дещо несподівані результати


Останнє опитування відомої у Франції соціологічної установи “Софр” на тему сприйняття США французами принесло дещо несподівані результати

Київ, 10 вересня 2002 - Річниця повітряного нападу на нью-йоркські вежі-“близнюки” активно обговорюється й у французькому суспільстві. Цю тему порушують і в соціологічних опитуваннях, і в засобах масової інформації. Так, учора пізно ввечері другий канал французького телебачення показав передачу, в якій було розглянуто загрозу ісламського тероризму у Франції. На думку авторів передачі, ця загроза залишається високою, оскільки юні мешканці з криміналізованих передмість, де мешкає багато мусульман, часто потрапляють у в’язниці. Там вони зустрічаються з ісламськими фундаменталістами.

А останнє опитування відомої у Франції соціологічної установи “Софр” на тему сприйняття США французами принесло дещо несподівані результати. Опитування, проведене на замовлення франко-американської фундації та часописів “Лє Монд” і “Бізнес Уїк”, показало, що теракт 11 вересня 2001 року не усунув стереотипів, які панували у сприйнятті США французами. Сполучені Штати розтратили, навіть, той капітал солідарності, який вони мали, у порівнянні з аналогічними опитуваннями травня 2000 року та 1988 року. Так, симпатію до США відчувають 39% французів, що на 2 % менше ніж у 2000 році. Тим часом рівень антипатії французів зріс з 10% до 16%. А тим часом симпатію до французів відчувають 50% американців.

Найпершими слова, які домінують у свідомості пересічних французів, коли вони чують назву “Америка”, є супердержава, багатство, імперіалізм, і лише на четвертій позиції слово свобода, а далі – слово щедрість.

Це великою мірою пояснюється зовнішньою політикою США, яку французи сприймають негативно: 63% вважають, що ця країна нав’язує свою волю решті світу і лише 9% дотримуються думки, що США допомагають розвивати демократію. Крім того, на думку 70% опитаних французів, вплив американських телепрограм та американського кіно є надмірним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG