Доступність посилання

ТОП новини

Про доповідь організації “Репортери без кордонів”


Про доповідь організації “Репортери без кордонів”

Київ, 11 вересня 2002 - За кілька днів до першої річниці терактів у Нью-Йорку та Вашинґтоні організація “Репортери без кордонів”, головний осідок якої розташовано у Парижі, надрукувала доповідь про серйозні відхилення від свободи інформації, яку породив антитерористичний хрестовий похід.

Доповідь викриває, фактично, шпигунство служб безпеки, які зберігають електронні послання – як одержані, так і відправлені. Це особливо дивно для західних демократій, які вважаються бастіоном прав людини. “Репортери без кордонів” констатують, після 11 вересня численні країни, і в тому числі Сполучені Штати Америки, Канада, Франція, Німеччина, Великобританія, Індія, змінили своє законодавство, щоб уможливити нагляд за Інтернетом.

У США, наприклад, ФБР запровадило систему електронного стеження “Кернівор”, що дозволяє американським спецслужбам сканувати всі без винятку дані, які проходять між індивідуальними комп’ютерами і серверами тих, хто надає доступ в Інтернет. До 11 вересня цю систему застосовували тільки за попередньої згоди судді. Крім того, ФБР знайшло спосіб боротися проти зашифрованих повідомлень за допомогою системи “Мейджік Лентерн”, яка у формі вірусу дозволяє одержати паролі зашифрованих програм.

Генеральний директор “Репортерів без кордонів” Робер Менар вважає ці й подібні заходи, які застосовуються і на старому континенті, надзвичайно небезпечними, оскільки тепер можна “а пріорі підозрювати всіх громадян” .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG