Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із "Кольчугами" та Естонія


Скандал із "Кольчугами" та Естонія

Прага, 9 жовтня 2001 - В Естонії занепокоєні даними про те, що президент України дав згоду на продаж зброї до Іраку. Про це заявила 9 жовтня на прес-конференції в штаб-квартирі Радіо Свобода в Празі міністр закордонних справ Естонії Крістііна Оюланд:

"Звісно, що ми стурбовані такими повідомленнями, ми не можемо сказати, що цього не бачимо, чи не чуємо. Ми великою мірою дотримуємося лінії Європейського Союзу у цьому зв’язку і стежимо за всією інформацією, що надходить зі Сполучених Штатів".

Днями до естонської преси потрапила інформація про те, що міністерство закордонних справ Естонії радило президентові цієї країни відмовитися від візиту в Україну. Причина - погана репутація українського лідера. Але президент Естонії таки вирішив приїхати до Києва 14 жовтня, як і було заплановано. Його речники наголошують, що, крім представників влади, Арнольд Рюютель також збирається зустрітися з лідерами української опозиції.

На запитання Радіо Свобода, чи офіційний Таллінн за зразком Вашингтона переглядає політику щодо Києва, міністр закордонних справ Естонії Крістііна Оюланд відповіла, що її країна й далі дуже зацікавлена в зміцненні української демократії. Естонський дипломат каже, що Україна стала першою державою, яка отримала закордонну допомогу Естонії: ці гроші пішли, зокрема, на навчання українських державних службовців.

Крістііна Оюланд також повідомила, що Естонія підтримує ініціативу Великобританії, яка рекомендує надати Україні, Білорусі та Молдові статус спеціальних сусідів Європейського Союзу.

Щоправда, українським дипломатам така ініціатива Лондона не дуже до вподоби. Вони вважають, що Україна заслуговує на більше. Тепер у цьому доведеться переконувати ще й естонців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG