Доступність посилання

ТОП новини

Антикавказькі настрої


Антикавказькі настрої

Прага, 1 листопада 2002 – Від зростання ксенофобних та антикавказьких настроїв потерпають в Росії не лише чеченці. Російські вірмени, яких у Росії близько 2х мільйонів, часто стають жертвами етнічної та релігійної ненависті, незважаючи на те, що вірмени – християни, а їхня країна, мабуть, єдиний союзник Росії на Кавказі. Ось, що говорить в інтерв’ю моїй колезі Марії Щур Артур Тер’ян, кореспондент вірменської служби Радіо Свобода, який протягом 14 років живе у Москві.

«Сьогодні багато простих людей відчуває страх. Вони бояться за своє життя, за свою безпеку. При цьому більше вони бояться не чеченських терористів, яких боїться офіційна влада Росії, і яких, ніби-то боїться світ, вони більше бояться представників російських націоналістичних організацій, в основному молодіжних, і головним чином, вони бояться зустрічі зі скінгедами у громадських місцях».

Кореспондент вірменської служби Радіо Свобода говорить, що російська влада намагається розрізняти між вірменами, чия держава є однією з найближчих союзниць Росії, та рештою кавказців, проте це мало дається взнаки на ставленні до вірменів простих росіян.

«Основна маса тут не виділяє вірменів з числа, як тут кажуть, людей кавказької національності. За зовнішністю більшість росіян не може відрізнити вірменина від азербайджанця, чи грузина, чи представника іншого кавказького народу. Тому на побутовому рівні багато росіян дуже схильні до ксенофобії і тут дуже сильні антикавказькі настрої, і вони повністю відбиваються на вірменах».

Тим часом найрадикальніші ксенофобні групи намагаються боротися проти всіх, кого вони не вважають росіянами. Продовжує Артур Тер’ян: «Щодо скінгедів, чи інших націоналістичних організацій, то вони ніколи не нападають конкретно на африканця, вірменина, чи сердньоазіата. Вони мають поняття росіянин і неросіянин. До речі, до неросіян входять також і українці. Багато скінгедів ненавидять українців, і це відомо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG