Доступність посилання

ТОП новини

Що означає нова дружба Києва з Вашингтоном: коментарі за кордоном


Що означає нова дружба Києва з Вашингтоном: коментарі за кордоном

14 квітня 2003 року - Напередодні Нового року президент Леонід Кума заявив, що головне завдання України на міжнародній арені – поліпшити відносини з Америкою. І виглядає, що наразі це українській владі вдається. Сполучені Штати пропонують Україні брати участь у відбудові Іраку, і, як сказав минулої п‘ятниці у Вашингтоні перший віце-прем‘єр України Микола Азаров, це ініціатива саме американської сторони. Американські дипломати також обіцяють підтримати вступ України до Світової організації торгівлі. Оглядачі за кордоном називають це дипломатичною перемогою Києва, але чи буде вона тривалою?

Відправлення українського батальйону до Кувейту чітко відмежувало політику України від політики Росії. Про це пише на шпальтах тижневика "Дзеркало тижня" відомий західний політолог з Оборонної академії Великої Британії Джеймс Шерр. Він зауважує, що Україна привнесла у свою дипломатію елемент тонкості і розрахунку. Сполучені Штати і Велика Британія та ще один член анти-іракської коаліції – Польща – і раніше робили найбільше для євроатлантичного майбутнього України, тому Київ зробив правильний розрахунок, вважає Джеймс Шерр.

Помирившись з Америкою, Леонід Кучма вибив у своїх політичних опонентів один із козирів, це вже коментар російської "Новой газеты," яка іронічно зауважує, що через це на одній із антивоєнних демонстрацій у Львові Буша назвали москалем. Офіційна Москва тим часом мовчить. Чому? Директор московського центру політичних досліджень Сергій Марков каже «Радіо Свобода», що Росії зараз просто не до України.

"Ми бачили, з одного боку, що існує стратегічне партнерство Росії і США на значно вищому рівні, ніж відносини України з американцями, а з іншого боку, ці стосунки останні два-три місяці опинилися у дуже сладному становищі. І ось ці проблеми : власні відносини Росії з американцями і французами та німцями з іншого боку,- це те, що по-справжному сьогодні турбує російських політичних діячів. Україна для них зараз відійшла на другий план."

Вже згаданий політолог Джеймс Шерр з Великої Британії вважає, що відправлення українського батальйону до Кувейту виконало ще одне завдання - підвело риску під "кольчужним скандалом." Але Сергій Марков з Москви каже, що погану репутацію президента України у Вашингтоні вже не врятуєш:

"Україні вдалося дещо поліпшити відносини зі Сполученими Шатами, але Леонідові Кучмі не вдасться помиритися з американцями. Там сталися незворотні зміни десь рік тому, і для того, щоб американці викреслили Кучму зі списку політиків, які повинні піти і яких треба судити, має статися щось екстраординарне. Гадаю, що американці намагатимуться при будь-якй зручній нагоді зробити нок-аут Леонідові Кучмі."

Сергій Марков припускає, що нові критичні заяви з Заходу не забаряться. Як і раніше, йтиме мова про утиски свободи слова в Україні та корупцію на найвищому рівні. Джеймс Шерр натомість делікатно зазначає, що "питання залишається відкритим: чи продемонструє Україна волю на практиці проводити конкретні реформи?" Саме тут і відповідь на те, чи відлига в українсько-американських відносинах має шанси перерости у весну. Немало експертів уважають, що така весна можна настати лише після президентських виборів на берегах Дніпра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG