Доступність посилання

ТОП новини

Зростання попиту на автомобілі в Україні спонукає західні компанії поспішати на український виробничий ринок


Марія Щур Зростання попиту на автомобілі в Україні спонукає західні компанії поспішати на український виробничий ринок

Прага, 10 березня 2003 – Відразу дві німецькі компанії майже одночасно заявили про намір збирати свої автомобілі в Україні. Наприкінці березня про це оголосив Opel, а вже на початку квітня до нього долучився і концерн “Volkswagen”. На думку деяких аналітиків, причиною такої активності німецьких автомобільних компаній є різке зростання продажу нових автомобілів в Україні. Збирання автомобілів в Україні дозволить німецьким виробникам обійти високі ввізні мита, а українським покупцям отримати омріяну іномарку за більш прийнятну ціну.

Битву, яку вів Європейський Союз за зменшення в Україні ввізного мита на автомобілі, він нарешті програв, і це спонукало європейських автовиробників шукати можливості для початку виробництва своїх автомобілів всередині країни. Чекати далі означало б втрачати бізнес, адже відбувається небувале пожвавлення на автомобільному ринку. За даними української інформаційної компанії “AUTO-Consulting”, після швидкого зростання минулорічних продажів, темпи збуту цього року продовжують зростати. У березні кількість проданих автомобілів в Україні підскочила на 51%, а у лютому на 55%. Фахівці компанії вважають, що якщо рекорди встановлюються у такі несприятливі місяці, то до кінця року можна очікувати ще кращих результатів.

Зокрема цим експерти пояснюють таку високу активність західних виробників на українському ринку. Як велике досягнення розцінили експерти нещодавню угоду між Запорізьким “ЗАЗ”ом та німецькою компанією “Adam Opel” про складання автомобілів німецької фірми. Представник компанії “Opel” Ричард Колкомб в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що головними причинами приходу компанії до України стали добрі перспективи ринку та відповідна виробнича база.

“General Motors”, який є власником компанії “Opel”, розглядав різні можливості в реґіоні, але Україна зацікавила нас великим і зростаючим ринком із майже 50 мільйонами споживачів. Також важливу роль зіграло те, що ми знайшли тут відповідного партнера, який допоможе нам розширити наш бізнес. Так що ми вирішили, що настав час для того, щоб розпочати виробництво в Україні”, - сказав представник компанії.

Перша партія українських опелів, за повідомленнями, уже з’явилася на ринку, а до кінця року планується, що “ЗАЗ” випустить з конвеєра 4-4,5 тисячі автомобілів. Продаватимуться вони поки що лише на українському ринку. “Opel”, як зауважив представник компанії, має в Україні великі плани: протягом кількох наступних років планується щорічне подвоєння виробництва. За словами Таріела Васадзе, керівника Української автомобільної корпорації, яка володіє контрольним пакетом акцій “ЗАЗ”у, завод випускатиме моделі “Astra”, “Vectr” та “Corsa”, і коштуватимуть вони на 10% нижче, ніж ті машини, що зібрані у Німеччині.

Компанія “Volkswagen” також оголосила днями про намір складати свої автомобілі в Україні. Фірма планує розпочати випуск чотирьох моделей “Volkswage”: “VW Passa”, “VW Bora”, “VW Golf” та “VW Polo”на ужгородському заводі “Єврокар”, де уже виробляють машини марки “Skoda”, яка є підрозділом концерну “Volkswagen”. Чеська “Skoda” однією з перших прийшла на український ринок, скориставшись пільгами, що їх надає вільна економічна зона у Закарпатті. Виробництво автомобілів марки “Skoda” в Україні коштує на 5% менше, ніж у Чехії. До наступного року український завод планує довести виробництво до 45 тисяч машин і розпочати експорт до Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG