Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Канади одностайно ухвалив пропозицію, якою закликає канадську владу визнати Голод-Геноцид 1932-1933 років


Михайло Мигалисько Сенат Канади одностайно ухвалив пропозицію, якою закликає канадську владу визнати Голод-Геноцид 1932-1933 років

Прага, 24 червня 2004 року.

Михайло Мигалисько

Перед літніми канікулами Сенат Канади ухвалив резолюцію, яку вже оцінюють як історичну. Канадські сенатори закликають офіційну Оттаву визнати голод 1932-1933 років як геноцид українського народу.

Згідно з резолюцією, канадська влада повинна не лише політично визнати голодомор як геноцид проти українського народу, а й також надати кошти для досліджень цієї трагічної події, вивчення цієї теми в школах та урочисто згадувати про неї як злочин проти людства кожної четвертої суботи листопада.

Канадський сенатор Рейнел Андрейчук вклала багато зусиль для того, щоб Сенат ухвалив цей документ, який за її словами, «є важливим кроком у визнанні тих, що стали жертвою голоду-геноциду, скоєного радянським режимом». В інтерв’ю радіо «Свобода» вона наголосила на тому, що дії канадського сенату є позитивним кроком у встановленні історичної справедливості.

Рейнел Андрейчук

Було дуже мало інформації про те, що власне відбувалося в Україні під час голодомору. Наша історія, наше мислення не зафіксували повною мірою, що тоді сталося. Сподіваємося, що наша резолюція виправить це і люди в Канаді усвідомлять, що сталося насправді та зрозуміють наслідки.

Канада різко засуджує геноциди. В сучасній історії ми й досі спостерігаємо, що ми ще не спромоглися вповні припинити скоєння таких жорстоких злочинів.

Михайло Мигалисько

Остап Скрипник, виконавчий директор Конгресу українців Канади в розмові з радіо «Свобода» зазначив, що ухвалення сенатом цього документа є і великим досягненням для української діаспори в Канаді.

Остап Скрипник

Це надзвичайно важливо, бо це, можливо, перший раз, де офіційно ця канадська структура Сенату визнала, що по-перше, голодомор в Україні у 1932-1933 році - це був геноцид. І це дуже, важливо, щоб це було визнано офіційно.

Різниця між звичайним голодом і геноцидом очевидна: голод має натуральні чи інакші причини. А геноцид визнає, що це була державна політика Совєтського Союзу щодо українського народу. І ця історична правда повинна бути наголошена.

Михайло Мигалисько

За словами Остапа Скрипника, тепер Конгрес українців Канади домагатиметься, щоб аналогічну резолюцію невдовзі ухвалила й нижня палата канадського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG