Доступність посилання

ТОП новини

В Німеччині триває дискусія про скасування частини святкових днів


Надія Кандиба В Німеччині триває дискусія про скасування частини святкових днів

Німеччина, 3 липня 2003 року – Поки в Україні серед тижня відгулюють святкові дні, що випадають на вихідні, в Німеччині точиться гаряча дискусія про збільшення робочого часу. Політики та експерти сподіваються, що таким чином вдасться прискорити економічне зростання та пожвавити кон’юнктуру.

Надія Кандиба

У Німеччині дедалі гучніше лунають голоси тих, хто виступає за скасування частини святкових днів та збільшення робочого часу. Так, голова фракції християнських демократів у бундестазі Фрідріх Мерц наголосив на доцільності збільшення робочого часу на тижні. Крім того, він запропонував підвищити пенсійний вік. На думку експерта з економічних питань парламентської фракції лібералів Райнера Брюдерле, можна було б запровадити одну додаткову робочу годину без грошової компенсації. За його підрахунками, внаслідок такого кроку соціальний продукт збільшився б на 23 мільярди євро, а доходи від податків зросли б на п’ять мільярдів. “Слід нарешті зрозуміти, що зменшення робочого часу не допоможе підвищити життєвий рівень”, - заявив Брюдерле. Дискусія навколо збільшення робочого часу розгорілася в Німеччині після того, як федеральний міністр економіки Вольфганг Клемент запропонував подумати про скорочення частини святкових днів. За кількістю свят німці посідають одне з перших місць у країнах Європейського союзу. Таких днів у Німеччині, залежно від федеральної землі, налічується тринадцять. Її випередили тільки Іспанія та Португалія, які мають 14 святкових днів. Про необхідність, засукавши рукава, серйозно взятися за роботу, замислилися також рядові німці.

Як засвідчило соціологічне опитування, проведене Існтитутом “Infratest dimap”, дві третини респондентів готові відмовитися від одного вільного дня заради покращення справ в економіці. Тим часом колишній федеральний міністр юстиції Сабіне Лойтхойссер-Шнарренбергер висунула вимогу про зрівняння в правах виборців і парламентаріїв і закликала депутатів бундестагу провести під час літніх парламентських канікул додаткові обговорення, присвячені економічним та соціальним реформам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG