Доступність посилання

ТОП новини

Американці змінюють тактику боротьби в Іраку


Мирослава Гонгадзе Американці змінюють тактику боротьби в Іраку

Вашингтон, 28 липня 2003 року.

Командування Сполучених Штатів в Іраку змінює тактику ведення воєнних дій. Після вбивства синів Саддама Гуссейна кількість атак на американських солдатів не зменшилась. Щодня в Іраку фіксується від 10 до 20 випадків нападів на американських солдатів. На вихідні там загинуло 5 американських військових.

Американське військове командування ухвалило рішення змінити тактику в Іраку . Війська , які були треновані для активних воєнних операцій, виявились не готовими до місії забезпечення порядку в тій країні. Солдати об”єднаних військ коаліції зараз проходять активну перепідготовку , що має на меті вишколити їх до нових умов поствоєнної ситуації. Командування , за оцінкою спостерігачів, розраховувало, що після вбивства синів Саддама Гуссейна кількість нападів на американські патрулі в Іраку зменшиться. Цього не сталось, і зараз основним завданням військ коаліції, окрім іншого, є знайти і знищити поваленого диктатора. Виступаючи в неділю у Багдаді, голова об”єднаних військових сил генерал Річард Маєрс заявив журналістам:

„На мою думку, якщо він, тобто Саддам Гуссейн, живий, то знайти його - це тільки питання часу. Ми переконані, що він не має визначального впливу на те, що відбувається тут зараз, він турбується лише про своє виживання, він не раз проходив через це, знає, як вижити, але ми його знайдемо. Це велика країна, але ми знайдемо його”,- заявив генерал Річард Маєрс.

Американський генерал також високо оцінив роботу, зроблену військами коаліції з налагодження миру в Іраку: „Наші солдати прекрасно розуміють, про що тут ідеться, вони мають чітку мотивацію і абсолютно переконані, що зможуть виконати своє завдання у налагодженні безпеки “.

З травня цього року від рук іракських партизанів загинуло 49 американських військовослужбовців, липень же став найкривавішим місяцем. Газета „Wall Street Journal” у понеділковому номері припускає, що від 4 до 5 тисяч вірних Саддаму військових включились сьогодні у боротьбу проти коаліційних сил в Іраку.

Американська адміністрація далі намагається залучити до операції із забезпечення миру в Іраку війська міжнародної коаліції . США вважають, що 30 тисяч солдатів, що їх погодились направити країни , які входять до коаліції, буде замало для налагодження порядку в Іраку . Білий дім намагається спонукати Туреччину, як принципово важливу країну, для стабільності в регіоні направити своїх солдатів до Іраку. А поки Анкара розглядає звернення Вашингтона, Ірак продовжує залишатись надзвичайно гарячою точкою на мапі світу. Щойно з Іраку надійшло повідомлення, що у центрі Багдада скоєний напад на ще двох американських солдатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG