Доступність посилання

ТОП новини

Президент українсько-американської бізнес-ради про візит Прем’єр Міністра України до США.


Сергій Куделя Президент українсько-американської бізнес-ради про візит Прем’єр Міністра України до США.

Вашингтон, 6 жовтня 2003 - У понеділок розпочинається візит Прем’єр Міністра України Віктора Януковича до США. Під час візиту, який був попередньо запланований на літо, глава уряду проведе зустрічі із віце-президентом США Діком Чейні, державним секретарем Коліном Пауелом, міністром фінансів Джоном Сноу, міністром торгівлі Доном Евансом та іншими американськими урядовцями та представниками Конгресу.

Він також виступить на конференції присвяченій українсько-американським економічним відносинам. У понеділок Янукович зустрінеться із президентом українсько-американської бізнес-ради Кемптом Дженкінсом.

На думку Кептона Дженкінса, основні питання, що будуть обговорюватися українськими урядовцями у Вашингтоні добре відомі.

“Це надання Україні статусу держави із ринковою економіку, зняття поправки Джексона-Веніка і декілька торговельних проблем щодо імпорту українських сталі та товарів текстильної промисловості. З американського боку, залишається невдовлення збереженням торговельних бар’єрів для американської курятини, які США вважає дискримінаційними. Інше питання, що залишається з американського боку – проблема відмивання грошей. Україна вже досягнула істотного прогресу у запровадженні конторльних механізмів для попередження цього. Третє питання – традиційна проблема порушення інтелектуальних прав, тобто незаконний запис аудіо та відео продукції, що представляє значну проблему для нашої музичної індустрії.”

Дженкінс погодився, що ці проблеми знаходяться на порядку денному двосторонніх відносин вже досить довгий час і призвели до охолодження економічних зв`язків. Однак, він висловив лише сподівання на те, що хоча б одне з цих питань буде вирішене під час візиту Януковича до США. Порушуючи проблему корупції у вищих урядових колах України, він зазначив, що це є традиційною проблемою у відносинах США із багатьма іншими державами. Разом з тим, він підкреслив, що не знає нічого про зв’язки глави українського уряду із Рінатом Ахметовим, якого пан Дженкінс назвав олігархом. Він також відзначив, що рівень корупції в Україні, за даними ЄБРР та Світового Банку, останнім часом почав знижуватися. А американські компанії не стикалися із проблемами у відносинах іх податкової адміністрацією у Львові чи інших містах України.

“Наші корпорації займаються бізнесом у цілому світі і вони розглядають Україну, як привабливе місце для ведення бізнесу. Я не можу говорити про кожну окрему компанію чи їх досвід у Львові. Якщо податківці і здійснювали тиск на бізнес там, я не отримував жодних скарг. І американські корпорації обов’язково повідомили б про це.”

Пан Дженкінс згадав про зернову кризу в Україні і назвав помилковою реакцію українських урядовців на неї. Разом з тим, він відзначив і деякі досягення Віктора Януковича на посаді Прем’єр Міністра:

“У порівнянні із попередніми главами урядів, він був досить сильним. Йому вдалося здійснити реформу податкової системи в Україні. Дуже складний з політичної точки процес, який заврешився встановлення єдиного 13% податку на доходи. Це стимулюватиме продутивність української економіки, і йому треба віддати належне за це. Але я не знаю який вплив він має на українське сільське господарство.”

Пан Дженкінс вважає, що одним з найважливіших питань на порядку денному переговорів Віктора Януковича із американськими урядовцями буде участь українських компаній у відбудові Іраку. Він знає, що українська сторона вже зверталася до американських компаній із запитами про можливі контракти в Іраку. Однак, про відповідь американців можна буде дізнатися вже від українського Прем’єра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG