Доступність посилання

ТОП новини

1. Проблеми навколо українського острова Тузла.<br> 2. 25 років понтифікату Папи Івана Павла II.


Ірина Халупа, Ганна Стеців Олександр Кузьмук - колишній міністр оборони України, народний депутат України від більшості; Григорій Омельченко - народний депутат України, БЮТ.

Київ-Прага, 15 жовтня 2003 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно! Говорить радіо “Свобода”! Сьогодні середа, 15 жовтня, 20-та година. З вами передача “Вечірня Свобода”. Вітаємо всіх, хто нас слухає. В Празі з вами Ірина Халупа, а в Києві – Ганна Стеців та наші гості.

Сьогоднішні теми такі:

- Проблеми навколо українського острова Тузла.

- 25 років понтифікату Папи Івана Павла II.

Сьогодні з нами такі гості: Олександр Кузьмук, колишній міністр оборони України, народний депутат України від більшості; Григорій Омельченко, народний депутат України від БЮТ.

Вітаємо вас, шановні гості, і дякуємо за участь в сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

В Керченській протоці впоперек акваторії лежить Тузла, що в перекладі з тюркських мов “солона”. Рівень води тут постійно коливається. І тому і розміри коливаються і змінюються. Довжина Тузли буває то 6,5 то 7 км., а ширина близько 500 метрів. На острові розташовані пансіонати Керченського торгового порту і рибальського комбінату, інфраструктура прикордонної охорони, живе там кілька сімей рибалок, які є громадянами України.

Тузла – молодий острів. Лише на початку 20 століття під час сильного шторму півострів відокремився від Темрюкського берега. Ось так постала Тузла. 7 січня 41-го року Указом Президії ВР СРСР Тузлу вивели зі складу Темрюкського району Краснодарського краю Росії і передали Криму, а 19 лютого 1954 року Крим став частиною УРСР.

І ось росіяни раптом розпочинають будівництво дамби на своїй території, як вони стверджують.

Отож в чому ж суть проблеми? В кордоні звичайно ж. Україна і Росія досі не можуть провести навіть делімітацію спільного кордону по Азовському морі. Україна пропонує провести кордон за методом з середини, а Росія хоче провести середину лінії значно ближче до Кримського берега.

В чому також може бути “зарита собака”? В акваторії Азовського моря відкрито 125 перспективних малих родовищ нафти і газу, 7 нафтогазових родовищ. Якщо колишній радянський кордон стане офіційним, то Україна отримає приблизно дві третини акваторії Азовського моря і переважне право на розробку ресурсів підводного шельфу та вилов риби.

І ще одне. Поки Тузла визнається українською територією, Україна контролює заходження суден з Чорного в Азовське море, в тому числі і військових кораблів третіх країн, включно з членами НАТО.

Події навколо того всього розгортаються за всіма правилами прикордонного конфлікту. Москва публічно заявляє, що нічого поганого не відбувається, а просто місцева влада вирівнює прибережну смугу. Зі свого боку Україна намагається захиститися доступними для неї засобами. Прикордонну охорону в Керченській протоці приведено в підвищену бойову готовність. Туди виїхали керівники служби. Кордон позначений посиленими розпізнавальними знаками. Мирну раніше косу перегороджено протитанковими “їжаками”.

Але проблема все одно загострюється. Попри протести української сторони росіяни продовжують будувати свою дамбу, яка може з’єднати українську Тузлу з російським півостровом Тамань.

На Тузлі тим часом розпочалися військові навчання українських прикордонників. Розповідає представник прикордонного командування майор Сергій Піддубний. | Сергій Піддубний

Прикордонники виставили прикордонну заставу на Тузлі вже штатну, яка, організовуючи, розбудовує інфраструктуру даного підрозділу: оборудуються засоби зв’язку, виставлені прожекторні станції, які дають можливість відстежувати обстановку і в нічний час, радіолокаційні станції, які дозволяють в темний час та в умовах поганої погоди відстежувати обстановку.

Я хотів би ще зазначити, що в російських ЗМІ з’явилися матеріали, в яких розповідається, що на Тузлі прикордонники виставили щити з дулями та написами “Гей, москалі!” Таких написів немає. Я думаю, що кожен чоловік розумний такого не поставить.

Десь дамба нарощується по 100 метрів на добу. Роботи не зупиняються ні вдень, ні вночі. Працює більше 100 одиниць техніки. Роботи, я вважаю, що і надалі будуть продовжуватися, бо техніка ще прибуває.

Ірина Халупа

Отже, якщо такими темпами буде продовжуватися будівельна робота, то скоро росіяни дотягнуть дамбу до східно кінця Тузли. І що буде тоді, пане Кузьмук?

Олександр Кузьмук

Цю ситуацію я назвав би, згадавши прислів’я: “Зійшла коса на Тузлу”. Так от, цю Тузлу я не хотів би в майбутньому бачити каменем спотикання між двома сусідніми країнами. Але вперше Україна рішуче заявила про свій намір захищати свою землю і свою територію. Територія держави – це харизматичний чинник, і він повинен всім народам, всіма засобами бути захищений.

29 числа в двосторонньому порядку РФ розпочала будівництво дамби. Україна відразу відреагувала, причому, цивілізовано відреагувала...

Ірина Халупа

Пане Кузьмук, можна я Вас на секундочку перерву? Чи українська сторона щось знала про плани цього будівництва? Чи були якісь домовленості до цього?

Олександр Кузьмук

Я переконаний, що українська сторона не могла про це знати, а як тільки вона побачила...

Ганна Стеців

А розвідка українська... контррозвідка?

Олександр Кузьмук

...а як тільки вона побачила 29 числа, то Україна почала рішуче діяти.

Ганна Стеців

Пане Омельченко, що Ви на це скажете, як з розвідкою? Чому українська сторона аж мусила побачити...

Ірина Халупа

...що сусіди роблять?

Ганна Стеців

Так.

Григорій Омельченко

По-перше, всім доброго вечора. Зі святом Покрови. Гарного настрою. І саме головне віри в те, що українська держава відбудеться.

Я буду говорити по цій проблемі не лише від свого імені, а й від Спілки офіцерів України, провід якої зробив відповідну заяву з цього питання.

Оскільки ви завели мову про те, де була наша розвідка, то я хотів би зазначити одну річ, що є угода між спецслужбами України і РФ, де є домовленість не вести розвідувальних робіт однієї держави проти іншої. Це – перше.

Ганна Стеців

А з Польщею...?

Ірина Халупа

Пане Омельченко...!

Ганна Стеців

...а з Польщею теж є така угода?

Григорій Омельченко

Друге...

Ганна Стеців

З усіма сусідами є такі угоди?

Григорій Омельченко

Я кажу зараз про РФ і договір між спецслужбами України і Росії. Це – перше. Друге – всі ці речі (чи знала розвідка, чи не знала), вибачте, це все відходить на інший план і має, знаєте, не суттєве значення в даній ситуації.

Все залежить від принципової позиції політичного керівництва України. Олександр Іванович вірно сказав, що українська сторона з цього приводу зробила відповідну реакцію. Але хто це зробив? Верховна Рада України – представницький орган, який прийняв відповідну заяву. Для когось вона може вважається поміркованою, для когось м’якою, для когось, можливо, радикальною, я не про те. Але ВР свою оцінку сказала. В мене виникає запитання...

Ірина Халупа

Але зараз, перепрошую, пане Омельченко, Ви своє сказали, але росіяни дамбу продовжують будувати.

Григорій Омельченко

Пані Ірино, дайте я завершу. Та хай будують. Дайте завершу сказати. Так от, якби в Україні ми мали українського президента, а не продажну посадову особу яка для захисту своїх шкурних інтересів, щоб не сісти на лаву підсудних, готова продати і здати не лише Тузлу, а все, що можна (я вже не кажу про стратегічні об’єкти на території країни, в центрі України). До цього часу ми не почули принципової чіткої позиції глави держави, Верховного головнокомандуючого з цього питання. Пам’ятаєте, це не моя справа, хай там розбирається буцімто МЗС. Друге, раз така позиція глави держави, немає чіткої позиції з цього питання уряду і зокрема прем’єр-міністра пана Януковича. Ну а МЗС до цього часу мовчить, немає ніякої ноти протесту. Так от, якби була жорстка позиція і оцінка Президента України Кучми, його офіційне звернення до президента Росії Володимира Путіна, щоб не переводили стрілку на якогось там губернатора. Ну, вибачте, скільки можна італьянське національне блюдо вішать на вуха людям, що якісь губернатор щось там робить і так дальше. То це питання уже було б закрито. І ще одне.

Ірина Халупа

Пане Омельченко, то що Ви думаєте, що Президент знав про це будівництво?

Олександр Кузьмук

Я хочу втрутитися теж у це питання і хочу нагадати нашого українського класика Гоголя: “дозвольте вам не дозволити”, “Мертві душі”. Так от я хочу сказати, що перший, хто відреагував – це Президент України, якраз Верховний головнокомандуючий. Який чітко заявив, що дуже слабо віриться, що це є побажання місцевої власті. І віддав вказівки уряду України розпочати процес у обговоренні цього питання. В результаті чого, не по своїй ініціативі міністр закордонних справ, а по дорученню президента України, виїхав в Москву і заявив своєму колезі о том, що українській стороні незрозуміло і не може бути зрозуміло таке положення справ. Прикордонні війська по своїй ініціативі не можуть облаштовувати державний кордон і встановлювати прикордонну заставу. Це була постановка задач Верховним головнокомандуючим. В тому числі і для проведення занять, з навчання, які сьогодні проходять. Тобто уряд відреагував. Інша справа, що незрозуміла реакція російської сторони. І якщо це питання стало гостро з першого дня, а вже з тридцятого жовтня, цивілізовано було би припинить ці роботи, і розпочати переговори.

Ганна Стеців

Пане Кузьмук, якби Україна, вибачте будь ласка я лише одну фразу. Якби Україна була вже сьогодні під “парасолькою” НАТО, чи Росія могла би вести себе так зухвало?

Олександр Кузьмук

А я не ставлю питання, що Україну повинен хтось захищати крім її самої. Україна межує із семи країнами.

Ірина Халупа

Але б НАТО не завадило.

Олександр Кузьмук

Це наше багатство, багатство для миролюбной страни. Можна розраховувати на НАТО чи на інше. Ну перш за все треба розраховувати на свої власні українські сили. І якщо давати частину річки молдаванам, чи острів Зміїний ще комусь.

Ірина Халупа

Румунії.

Олександр Кузьмук

Чи частину Коси росіянам, то що ж ми за держава? Перш за все ми повинні зубами, кігтями, ногами, розумом тримати свою територію. І ставити так питання, що воно ні у кого і думки не виникло зайти на нашу землю.

Григорій Омельченко

Якраз продовжуючи цю тему, що сказав шановний Олександр Іванович, зубами, кожною частиною тіла захищати Україну.

Так от, якби це робив Президент Кучма, і тільки це почалося, і тут же прямо, або в телефонній розмові з Путіним, вибачте, не за пляшкою, а сказав: шановний Володимире Володимировичу, якщо ще будуть кроки – ми почнемо бойові дії і ви получите так по зубам, що закажете п‘ятому-сьомому коліну не сунутись в Україну, які б у вас імперські амбіції не були. А що заявляє Президент? Ховається за якісь спини. Це не його рівень. Ну й поїхав міністр закордонних справ. Ну й що? Реакція повинна бути глави держави. До речі, є Конституція. Так от, коли Президент говорить, що він інколи заглядає в Конституцію, то я б радив її вивчити, цю Конституцію, які обов‘язки покладено на главу держави.

Ірина Халупа

Панове депутати, давайте я на секундочку вклинюсь у ваш діалог. 30 жовтня все ж таки міністри закордонних справ України і Росії зустрінуться в Києві щоб обговорити це питання. Що ви бачите шляхом виходу з цієї проблематичної дещо ситуації? Пане Кузьмук?

Олександр Кузьмук

Перше, я ще раз хочу і стверджую, що глава держави віддав необхідні... поставив задачі на охорону і оборону української території. Друге, Григорій Іванович, от я Вам передаю, Ви не читали, заяву МЗС. Воно ж таки є. Ну треба ж об‘єктивно.

Що треба робить? Треба всім заспокоїтись. Перша вимога повинна бути української сторони - до вирішення усіх питань припинити будівництво цієї дамби, яка наближається до державного кордону України.

Ганна Стеців

А якщо Росія не припинить?

Олександр Кузьмук

А якщо вона не буде, то той прикордонний стовп поставити не на острові Тузла, а на українській території, там, де буде підходити ця дамба. І продовжувати нарощувати прикордонні сили на цьому участку. Я переконаний в тому, що здоровий глузд буде перемагати, не дійде до якихось екстремальних, форс-мажорних обставин (такого не може бути, бо це нецивілізовано) але ми повинні вимагати і показати, що ми цивілізована, самодостатня і горда держава.

Григорій Омельченко

Пані Ірино! От ми говоримо: “ ми повинні вимагати” і так далі, і тому подібне. Переговори у Києві коли будуть, Ви сказали?

Ірина Халупа

Тридцятого. Дотоді росіяни добудують дамбу.

Григорій Омельченко

Отак от! А глава держави буде давати якісь підкилимні комусь вказівки втихаря. І немає публічної жорсткої принципової позиції Верховного головнокомандувача. Я полковник СБУ, очолюю Спілку офіцерів України. Офіцери вимагають цієї позиції від Президента. І якщо цієї позиції Президента не буде, Спілка офіцерів може розцінити таку бездіяльність Президента як зраду України.

Олександр Кузьмук

Яка потрібна ще позиція і пояснення, коли нарощені прикордонні сили там, де є загроза територіальної цілісності України? Прикордонники не вправі робити це самі, вони виконали задачу воєнно-політичного керівництва держави. Напевно достатньо нам звернень, потрібні дії. І вперше Україна це зробила.

Григорій Омельченко

Так от, від Президента до президента РФ. І жорстка нота протесту, а не те що там МЗС написало.

Ірина Халупа

Цими днями пан Тарасюк, Ваш колега у парламенті, голова парламентського комітету з євроінтеграції, заявив, що він буде звертатися (чи може вже звернувся) до міжнародних організації за підтримкою. Ви тут говорите, зокрема Ви, пане Кузьмук, що Україна повинна сама виборювати свої позиції і не бігти за допомогою. Але може дійде й до того, що буде потрібна якась допомога, як Ви думаєте? Чи, бодай, якась підтримка в дипломатичних колах?

Олександр Кузьмук

Я вважаю, що надлишковим не може бути повідомлення європейських і світових інституції безпеки про те, що така ситуація склалася. А у вирішенні цього питання повинна Україна розраховувати на власні сили. Коли це не получається – але мені важко навіть врахувати, що таке може бути – тоді інша справа.

Ганна Стеців

Шановні гості, давайте подивимось на проблему з трошки нетрадиційної іншої сторони, з іншого боку. Дехто каже, що якщо би проблеми Тузли не було, то її варто було б придумати для того, аби перед постановкою на порядок денний ВР ратифікації угоди про ЄЕП депутати чітко побачили, що таке Росія і що означати може єдиний економічний і будь-який інший простір з нею. Чи Ви з цим погоджуєтеся, з такими думками?

Григорій Омельченко

Ви розумієте, якщо розкласти по полочкам “єепнутих”, як їх називають в народі, то хіба сліпий може не побачити...

Ірина Халупа

Пане Омельченко!

Григорій Омельченко

Ви так пишете. Я не президент, не виражають його мовою. Так як написано у пресі: “єепнуті”, так і називаються починаючи від того, хто підписав у Ялті першим.

Це, по-перше, посягання, на національну безпеку України, посягання на суверенітет України (я вже не кажу за всі інші). І тому, чи придумали, чи не придумали – це не має питання. Ми повинні усвідомлювати з того, щоб не підкинули так, що ратифікація оцієї угоди ЄЕП, як ви кажете, призведе до колонізації України, втрати, фактично, суверенітету. Ще придумають наддержавний орган, де Росія буде володіти практично понад 80% контрольного пакету акції. І все. Економіка і так доведена “до ручки”, і взагалі буде знищена. Не хочу просто гаяти часу, говорячи на цю тему.

Ганна Стеців

Пане Кузьмук?

Олександр Кузьмук

Загроз в цьому випадку є багато. Перше: тут порушується взагалі угода про створення СНД, де високі договірні сторони визнають і поважають територіальну цілісність. Перше порушення. Друге: “Декларація про дотримання суверенітету”, підписана 15 квітня 1994 року, і “Угода про охорону державних кордонів та морських економічних зон”, де (переклад з російської мови) “держави-учасниці Співдружності з метою своєї безпеки зобов’язуються не здійснювати на державному кордоні і у морських економічних зонах дій”. Це діючі документи, які вже односторонньо порушуються.

Григорій Омельченко

І вступили в законну силу, абсолютно вірно.

Олександр Кузьмук

І тут виникає питання, про яке пан Григорій чітко все розказав. Але є інше. Ми повинні подумати, яка мета цієї дамби. Напевно, вона на великій глибині. І от подумайте самі: насипається дамба без залізобетонних якихось покрить, ясно що вона розмиється. Якщо її покриють – розмиється наш острів. Ви подивіться, де це робиться. Там, де на кожний квадратний метр тони боєприпасів Великої Вітчизняної війни і все інше.

Ірина Халупа

Пане Кузьмук, пробачте, я Вас на секундочку переб’ю. Росія стверджує, що вона будує цю дамбу, щоб врятувати екологічну ситуацію в Керченській протоці. Тим часом, у статті в газеті “Дзеркало тижня” пан Микола Семенов пише, що Керченська протока дуже мілководна, і судна можуть проходити нею по штучному Керч-Єнікальському каналу. Глибина цього каналу – 8 метрів. Цей канал завжди належав Керченському порту. В цій протоці є також мілководні російські фарватери. Ними просуваються лише малі судна, оскільки глибина цих фарватерів становить всього 3 метри. Прохід Керченською протокою без лоцмана заборонений. Вартість проходу каналом удвічі вища, ніж фарватером. Через Керченську протоку кожного року перепливає до 9000 суден, в тому числі російських.

За деякими даними, за просування своїх суден Керч-Єнікальським каналом російські судноплавні компанії платять Керченському порту від 150 до 180 млн. доларів. Може, в цьому суть цієї дамби?

Олександр Кузьмук

50 млн. тон нафти, 200 млрд. кубів газу – це розвідані запаси у семи нафтогазових родовищах. Цей регіон завжди всіх цікавив. Якщо вам цікаво, я вам приведу таку історичну довідку: у 18-ому столітті кубанські козаки “пропили” цю косу єврейській общині, яка процвітала на тому, що брала сплату від рибаків. Тобто, вже більше 200 років існують інтереси до цієї коси. Однак сьогодні не про це питання.

Ірина Халупа

Скільки років?

Олександр Кузьмук

Більше 200 років.

Григорій Омельченко

Це історичний факт. Абсолютно правильно.

Олександр Кузьмук

Історичний факт. Сьогодні питання в іншому: чому Україну РФ не спитала про екологічні наслідки відновлення, як кажуть, цієї дамби? Що буде з нашим островом Тузла, якщо вона буде змиватися? І багато іншого. Сьогодні ставити треба питання про істинні наміри будівництва дамби.

Ганна Стеців

А які вони, ці істинні наміри, пане Омельченко?

Григорій Омельченко

Ви знаєте що, оце, що ми говоримо, це все те, що лежить на поверхні. А те, що сховано, хай навіть не під великою глибиною 8-9 метрів...

Олександр Кузьмук

А глибина більша 3 метрів...

Григорій Омельченко

А навіть більше від 8-9 метрів.

Ірина Халупа

Так про що йдеться?

Григорій Омельченко

Це перевірка України, її спроможності реально захищати свою територію. Це, можливо, крок до перевірки, перегляду кордонів між Україною і Росією. Це перевірка на те, як витримає оцей “екзамен” Україна, а далі можуть появитися і сусіди із Заходу. От Олександр Іванович правильно сказав. Хтось захоче мати Зміїний острів (і були спроби), в залежності від того, які політичні сили прийдуть у сусідніх країнах Європи. І чи витримаємо цю перевірку, чи, вибачте, зігнемося.

Нас от вдарили по одній щоці, ми по єврейським традиціям біблейським будемо підставляти іншу щоку. А треба взагалі...

Ганна Стеців

За християнськими традиціями.

Григорій Омельченко

Яка різниця! Це євреї Біблію посадили. Давайте на ці речі, питання не про це.

Олександр Кузьмук

Слідуючи питання – 25 років на посаді понтифіка, а Ви кажете такі речі.

Ганна Стеців

Так-так.

Григорій Омельченко

Так от, завершую. А треба працювати, не допускаючи навіть першої пощочини, а вміти випередити це. Ось про що треба думати.

Ганна Стеців

Чому ж за 12 років не зробили кордону вже? Чому ж не випередили?

Олександр Кузьмук

А це не так просто. 12 років – це не термін, до речі. А створено багато. У нас, ще раз, 7 країн сусідів. З кожним треба навести порядок.

Ганна Стеців

Але чому ж з того боку навели, а з боку Росії не навели? Чому?

Олександр Кузьмук

Тут є питання морського кордону. Вони дуже важкі. Я хочу ще раз сказати, що вперше Україна заявила про свої рішучі наміри: “Це наша земля!” Але, давайте спокійно, без заяв, нервів чітко, спираючись на ті документи, які сьогодні регламентують наші відносини з сусідами, розберемося і наведемо порядок. Сьогодні повинні бути відповіді з російської сторони. Не сьогодні, а вчора.

І я хочу підтримати свого товариша по Парламенту, що ВР розглянула це питання, яка відповідь буде Державної Думи Росії.

Ганна Стеців

Ви – військові високого рангу, в и представляєте різні політичні сили в парламенті. Скажіть, чи ті різні політичні сили у парламенті нині можуть бути єдиними в питанні захисту українських територій?

Григорій Омельченко

Я скажу так. Олександр Іванович не був ще генералом армії, а був старшим офіцером, коли ми разом з ним приймали присягу на вірність українському народу і українській державі, і приводили до присяги офіцерів і солдатів, коли тільки Україна стала незалежною державою. І не залежно від наших політичних поглядів, партійної приналежності, перебування в більшості і в меншості, зараз не про це мова. Я знаю одне, що як виникне необхідність, я із Кузьмуком, з генералом армії, буду в одному окопі. І будемо захищати українську землю до останньої краплини своєї крові. Розумієте, що коли виникне така ситуація. І я переконаний, що для абсолютної більшості людей, які є дійсно патріотами своєї держави, незалежно навіть від національності (росіянин ти, чи татарин, чи українець, але в душі ти громадянин України), ти будеш боронити свою землю.

Олександр Кузьмук

Дійсно. Ми належимо до різних політичних течій, у нас на деякі речі різні політичні погляди, але у нас однаковий погляд на 640 тис. квадратних кілометрів української землі.

Ірина Халупа

Так що будете разом воювати за українську Тузлу, так?

Олександр Кузьмук

Абсолютно!

Григорій Омельченко

Я думаю, пару штук торпед, і підводних лодок не найдемо...

Ірина Халупа

Обережно з тими торпедами, бо в нас є поганий досвід.

Олександр Кузьмук

Щодо зброї давайте не будемо сьогодні...

Ірина Халупа

Я хочу нагадати шановним слухачам, що в ефірі “Вечірня Свобода”. Наші гості сьогодні – це два народні обранці: колишній міністр оборони України, народний депутат Олександр Кузьмук, і ще один народний депутат від БЮТ Григорій Омельченко. Ми продовжуємо “Вечірню Свободу” і переходимо до другої теми, а саме: “Папа і Україна. 25 років понтифікату Папи Іонна Павла II”.

Завтра, тобто 16 жовтня, виповниться 25 років від того часу, як Карол Войтила став Папою Іоанном Павлом II. Це вперше за довгі-довжелезні роки, що Папою став слов’янин, взагалі, що Папою не став італієць. І ось, цей Папа відомий по всьому світі як великий подорожник. Він свою віру і свою любов несе з собою тими подорожами, він хоче досягнути і промовляти своєю паствою по всьому світі. І два роки тому він здійснив одну частину своєї великої мрії – він відвідав Україну (бо Папа багато разів заявляв, що до смерті він би хотів все ж таки відвідати Росію).

Поки що йому не зовсім ідуть на зустріч у цьому його великому бажанні. Але Україні пощастило, і 2 роки тому Папа був в Україні. Ви, пане Кузьмук, якщо я не помиляюся, зустрічалися з ним особисто? Правда?

Олександр Кузьмук

Так. Я мав честь бути представленим понтифіку, і хочу зазначити наступне, що я був вражений спілкуванням з ним. Більш всього мене за серце заділо (до речі, я людина віруюча, належу до нашої православної християнської церкви), що понтифік, як відомо, є представником Бога на Землі, він – католик, але він не повчав українців, якому Богу і як молитися. Це справа самих українців. Він не робив трагедію і не давав поради, як вийти з цього становища, яке сталося з Українською православною церквою. Навпаки, він підкреслив свою повагу до українського народу і української держави, в якій налічується більше 70 конфесій, які живуть сьогодні в мирі. І я пишаюсь тим, що 25 років понтифік є слов’янином.

Ганна Стеців

Для вас Папа Іоанн Павло ІІ як людина, як громадський діяч, як політик, як втілення високої моралі, що для Вас це значить (як для офіцера Служби безпеки з величезним стажем)? Ми знаємо, як колись Служба безпеки в Радянському колишньому Союзі ставилася до Папи. Що Ви взагалі з цього приводу можете сказати?

Григорій Омельченко

Я особисто не знайомий із понтифіком паном Павлом...

Ганна Стеців

Папою Іваном Павлом.

Григорій Омельченко

...Папою Іваном Павлом, але то було КДБ Радянського Союзу, зараз маємо СБУ. До речі, коли понтифік перебував в Україні, він нагородив СБУ своєю відзнакою. Я не знаю, чи знаєте Ви про це, чи ні.

Ганна Стеців

Ні, ми не знаємо про це. Це цікавий факт. Це свідчить про якийсь вже союз інтелектуальних сил, елітних сил із СБУ.

Григорій Омельченко

Це була оцінка понтифіка тієї великої організаційної роботи, яка була проведена: забезпечення безпеки понтифіка, порядку і так далі, і, взагалі, роботи, яка була проведена.

Ганна Стеців

А як в офіцерському середовищі Служби безпеки ставляться до особи Папи, чи немає там якогось неприйняття цієї особи?

Григорій Омельченко

Ви розумієте, що як в тій пісні співається: “Я вам не скажу за всю Одесу”. Але абсолютна більшість нормальних, порядних людей відносяться до понтифіка з великою, великою повагою і шаною за ту працю, яку робила людина. Якщо людина сіяла любов, добро, справедливість, якщо людина, не дивлячись на свої хвороби, тяжкий стан, їздить в самі тяжкі, гарячі, палаючі точки планети, щоб припинилася війна, щоб перестала бути міжнаціональна різня, щоб перестала литися кров безвинних людей, то перед такою людиною, повірте, треба знімати капелюха і, можливо, ставати на коліна. Кожен із нас (я завершу, пані Ірино, не торопіться) має у душі свого Бога, в тому числі і у моїй душі є Бог. Я не люблю подавати все на поверхню, скажімо, хто він у мене, бо це кожного справа. Я не люблю тільки одного, коли влаштовують показуху політичні лідери держави, по телебаченню показують, що вони в церкві хрестяться (хоч би вони хреститися навчилися перед цим). Тому я бажаю понтифіку, в першу чергу, міцного-міцного здоров’я, і дай йому Боже прожити ще стільки років, щоб він побачив, що світ міняється на краще. Тому, що він вклав дуже багато у те, що світ став кращим, добрішим, справедливішим.

Ірина Халупа

Ваші слова, пане Омельченко, перегукуються з тією відповіддю, яку ми отримали сьогодні від ще одного Вашого колеги, від Олександра Мороза. У пана Мороза життя так склалося, що він до віри не дійшов. Але, все ж таки, він цінує візит Папи і, взагалі, постать Папи за це добро, яке він робить, і за те, що зумів зробити дуже добру справу в Україні. Послухаємо Олександра Мороза.

Олександр Мороз

Щодо його останнього візиту і впливу на ситуацію в Україні, щодо справдження сподівань нашої влади на те, що це позитивно вплине на її становище в Україні, то я просто переконуюся в тому, що Папа і за станом своїм, і за соціальним становищем, і, очевидно, як психолог, як аналітик, він добре розібрався, що є щирим, що є від серця, а що є показним. І тому, очевидно, ця “показушність” з боку представників нашої влади в таких ревних виявах своєї любові до Бога підтвердили його переконання в нещирості таких жестів. І, очевидно, це, мені здається, навіть віддалило Папу від української влади. Але врешті-решт, це не віддалило його від віруючих, які вірять так само, як і він, з одного боку, і з другого, на людей, які просто поважають його як людину такого великого громадянського звучання. І тому, я гадаю, що це було якраз і причиною того, що наміри нашої влади, попри всю респектабельність її участі у візиті Папи, для них нічого не принесла. Я із Папою не зустрічався, але я просто ще раз, мабуть, переконався в тому, що моя позиція щодо віруючих, істино віруючих, щиро віруючих, як до людей, які достойні поваги, вона таки зміцнилася. Можливо у мене не було часу, життя моє так склалося, що я не міг змінити своїх переконань. Тому я просто залишаюся при повазі до всіх тих, хто щиро вірить, і терпіти не можу фарисейства з боку тих, хто демонструє віру, їм однаково, до речі, до якої конфесії це стосується. Та, власне, вони ні канонів, ні заповідей святих не знають. Тому я гадаю, що візит Папи допоміг тим, хто прагнув щиро його візиту, але він ні в чому не допоміг тим, хто при цьому фарисействував.

Ірина Халупа

Це був Олександр Мороз. Шановні гості, чи привітає український уряд Папу Римського з його святом завтра?

Ганна Стеців

Ірино, я вже знаю, що є привітання президента Леоніда Кучми. І сьогодні Олена Громницька, прес-секретар президента, навіть переслала для радіо “Свобода” текст привітання президента. Так що, є привітання президента.

Ірина Халупа

Добре. Це гарно почути. Оскільки наш час добігає кінця, я даю кожному нашому гостеві сьогодні по 30 секунд, щоб попрощатися з нашими слухачами. Пане Кузьмук?

Олександр Кузьмук

Я хочу подякувати за терпіння наших радіослухачів, що вони нас слухали. Хотів би одного, щоб наша українська земля бачила тільки, як в землю падає зерно, а не кров. В тому числі, щоб Тузла не стала тим каменем, поганим каменем, і ми вирішили це питання цивілізовано. Я хотів би привітати, приєднатися до свого колеги, привітати зі святом Покрови...

Ганна Стеців

Яке вчора було.

Олександр Кузьмук

...і приєднатися до всіх, хто направив привітання Папі Римському. Він багато зробив для того, що на землі був мир. І ми підтримуємо його в цьому.

Ганна Стеців

Дякуємо. Пане Омельченко?

Григорій Омельченко

Я хочу всім побажати віри і сили духу в те, що ми змінимо все, що відбувається в Україні, на краще. Будемо мати політичну владу чесну, чистоплотну, дійсно побудуємо принципи з нашими сусідами на рівноправних засадах. І той, хто попробує ступити на нашу землю, то я просто не радив би цього робити, бо хто прийде на неї, той тут і залишиться.

Ірина Халупа

На цьому ми закінчуємо цей випуск “Вечірньої Свободи”. Я дякую нашим слухачам. Сьогодні з нами були 2 народні депутати: Олександр Кузьмук та Григорій Омельченко. З Праги з вами прощається Ірина Халупа, а з Києва – Ганна Стеців. Слухайте “Свободу”. Шануймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG