Доступність посилання

ТОП новини

Перший польський солдат загинув в Іраку.


Володимир Павлів Перший польський солдат загинув в Іраку.

Варшава, 7 листопада 2003 - Сьогодні в Іраку відбулося урочисте прощання військовослужбовців польського військового контингенту із тілом загиблого вчора майора Ієроніма Купчика. У самій же Польщі керівники держави та збройних сил висловили співчуття родині та близьким загиблого офіцера, а у 12-й Механізованій дивізії у місті Щецін, що в ній служив майор Купчик до відправки у Ірак, оголошено сьогодні день жалоби.

У четвер зранку до Польщі дійшла інформація про важке поранення одного із польських військовослужбовців, коли на польський конвой, що повертався з американської бази “Даґвуд”, напали невідомі злочинці. Через дві години надійшла вістка про те, що незважаючи на реанімацію, військовий помер, а ще через годину Міністерство оборони Польщі оприлюднило персональні дані загиблого військовослужбовця.

Отже, першим польським солдатом, що загинув у Іраку, виявився 44-річний майор Ієронім Купчик, фахівець з питань захисту таємних інформацій, хороший приятель і взірцевий офіцер, як скажуть згодом про нього колеги. Майор Купчик залишив по собі вдову, працівницю бухгалтерії його рідної 12-ї щецінської механізованої дивізії, та 21-літню доньку, студентку Щецінської політехніки.

Смерть майора Купчика стала потрясінням для багатьох людей у Польщі, адже це перша польська жертва іракської кампанії. До того ж, майорові, як і його колегам, залишалося служити в Іраку два місяці.

“Це один з найсумніших днів у моєму житті, - сказав журналістам президент Польщі Александр Кваснєвський ,- ми знали з самого початку, що можуть бути жертви, але ця смерть стала особливо болючою”.

У п’ятницю в Варшаві прес-конференцію організував командувач Генерального штабу Війська Польського, генерал Чеслав Пьонтас. Під час цієї зустрічі генерал повідомив журналістам, що зі смерті майора Купчика будуть зроблені відповідні висновки, а командування польського військового контингенту в Іраку збирається посилити охорону своїх військовослужбовців, як на землі, так і в повітрі. До того ж, при найближчій передислокації контингенту перевага буде віддана бойовим підрозділам над підрозділами забезпечення.

У самій же 12-й щецінській дивізії створено спеціальний підрозділ для організації урочистого похорону майора Купчика, тіло якого буде доставлене у Польщу у вівторок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG