Доступність посилання

ТОП новини

Кількість заяв на отримання угорської візи в Україні зростає.


Василь Плоскіна Кількість заяв на отримання угорської візи в Україні зростає.

Угорщина, 4 грудня 2003 – Наприкінці листопада знову зріс інтерес українських громадян до візових поїздок в Угорщину, йдеться в повідомленні МЗС Угорської Республіки. Як очікувалось напочатку, найчастіше до консульських установ цієї держави в Україні звертаються в цій справі мешканці Закарпаття.

Трохи більше місяця минуло від часу введення Угорщиною візового режиму з Україною. В перші дні листопада, згідно з інформацією прикордонної служби Угорщини, кількість українських громадян, які в’їжджали до Угорщини, скоротилась на контрольно-пропускних пунктах майже наполовину. Зараз, проте, інтенсивність поїздок жителів України дещо відновилась. Більше того, в деяких точках перетину спільного українсько-угорського кордону минулої неділі навіть з’явилися невеличкі автомобільні черги.

За словами представника консульського управління МЗС Угорщини, консульські офіси в Україні останніми днями приймають багато заяв на видачу безкоштовних віз. Наприклад, в генконсульстві УР в Ужгороді було видано понад 21 тисячу віз. У Берегові таких віз видано на 10 тис. менше. Охочі отримати дозвіл записуються в чергу. Це до певної міри полегшує процедуру, адже заявнику не потрібно проводити довгі години перед консульством. Він може прийти у точно визначений день і на конкретну годину.

В деяких закарпатських офісах ці списки складають вже на кінець січня наступного року. Добре, якщо це роблять працівники угорських консульств. Однак нерідко трапляється, що підзаробити на візовому ажіотажі намагаються спекулянти. Вони пропонують людям придбати за гроші номерні талончики. Нерідко ціна так званого термінового купона (це коли спекулянти пропонують довірливим клієнтам організувати отримання візи упродовж одного дня) коливається від 150 до 250 гривень. Угорська преса, наприклад, вже повідомляє про перші жертви шахраїв. Збуті ними талони виявилися фальшивими. Наразі за фактом спекуляції ведеться службове розслідування.

Тим не менше працівники генконсульств в Ужгороді і Львові намагаються оформити документи прохачів вже у день подання заяв. Щоправда, термін розгляду прохань на видачу багаторазових віз, дійсних упродовж 5 років, є трохи більшим, уточнюють угорські дипломати.

Приємною новиною для подорожуючих українських громадян може стати повідомлення про введення швидкісного залізничного маршруту Будапешт-Чоп, Чоп-Будапешт. Поїздка потягом класу “InterCity” буде коштувати дорожче, але майже вдвічі зекономить час пасажирам. Комфортніше почуватимуться також і автомобілісти. Найближчим часом угорські шляховики завершать будівництво своєї ділянки 5-го транспортного коридору Трієст-Любляна-Київ. В Угорщині він продовжить швидкісне шосе М3 і, ймовірно, перетинатиме кордон в районі міста Чопа або КПП біля села Косино.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG