Доступність посилання

ТОП новини

Чи віддасть Кучма Росії Керч-Єнікальський канал?


Володимир Притула Чи віддасть Кучма Росії Керч-Єнікальський канал?

Симферополь, 23 грудня 2003 – Як і повідомляв наш кримський кореспондент, у середу в Криму має відбутися зустріч президентів України і Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна. Інформація про це вчора надійшла від джерел в уряді автономії, а сьогодні офіційно її підтвердили прес-служби обох президентів. Однак деталі цієї зустрічі тримаються в таємниці; до останнього часу навіть не відомо було, де саме вона відбудеться.

Як підтвердили радіо „Свобода” у прес-службі Ради міністрів Криму, керівники України і Російської Федерації мають намір обговорити питання щодо функціонування Керч-Єнікальського каналу, який пов’язує Чорне та Азовське моря і належить Україні. Зустріч має відбутися в Керчі, зокрема, в міськраді, хоча спершу планувалося, як варіант, – на одній із державних дач на Південному узбережжі Криму. За даними урядової прес-служби, Володимир Путін прибуде вранці в середу в Симферополь, звідки він і Леонід Кучма на вертольоті відлетять до Керчі. У принципі це вся більш-менш офіційна інформація, надана державними структурами щодо зустрічі українського і російського президентів у Керчі.

Місцеві журналісти відзначили певну утаємниченість події, що готується. Вони ж припускають, що це пов’язано з тим, що Леонідові Кучмі доведеться ухвалювати на зустрічі досить непопулярні рішення, які до того ж можуть збурити і так непросту політичну ситуацію в країні.

Зокрема, добре поінформовані джерела в кримському уряді повідомили, що в Керчі планується проголошення ідеї спільного використання Керч-Єнікальського каналу. Очікується, що Леонід Кучма і Володимир Путін підпишуть про це спеціальну заяву. І вже вона має відкрити шлях до створення українсько-російського спільного підприємства, яке експлуатуватиме Керч-Єнікальський канал, що досі був у виключній українській власності і використовувався Керченським морським портом.

Нагадаю, що цей канал відокремлює Керч від острова Коси Тузли, навколо якого восени нинішнього року розгорілася українсько-російська суперечка. За даними кримського уряду, торік через Керч-Єнікальський канал пройшли понад 13 тисяч російських суден. За це Керченський порт отримав 1 мільйон 100 тисяч американських доларів.

У листопаді один із високопоставлених кримських урядовців в інтерв’ю радіо “Свобода” висловився категорично проти створення СП для спільної з росіянами експлуатації Керч-Єнікальського каналу. Він назвав кілька причин, але головне те, що в разі створення спільного українсько-російського підприємства Україна змушена буде віддати Керч-Єнікальський канал, тобто відбудеться його відчуження і власником каналу стане СП. Чим загрожує Україні втрата стратегічного каналу, можна не пояснювати. Фінансові втрати тут виглядають уже дрібницею.

Загалом очікується, що президенти в Керчі розглянуть весь комплекс українсько-російських проблем в Азовсько-Чорноморському басейні, в тому числі і проблему Тузли і делімітації кордонів. Іще одне питання порядку денного українсько-російської зустрічі в верхах: подальша доля єдиного економічного простору. Очікується, що президенти дадуть доручення урядам двох країн щодо створення робочої групи з ЄЕП. Втім, це теж неофіційна інформація з поінформованих джерел в кримському уряді і парламенті автономії. Останній, до речі, у зв’язку з приїздом Леоніда Кучми і Володимира Путіна до Криму переніс свою сесію на день пізніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG