Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан і Москва все не поділять Україну.


Сергій Драчук Ватикан і Москва все не поділять Україну.

Прага, 18 лютого 2004 – «Україна в осередді напруженості між католиками й православними» – під таким заголовком повідомляє в середу французький щоденник «Фіґаро» про візит до Москви голови Папської ради сприяння християнській єдності кардинала Вальтера Каспера. Православна Москва давно вже невдоволена діяльністю Української Греко-Католицької Церкви, яку наполегливо називає «уніятською», а тепер відносини московського православ’я зі Святим Престолом далі погіршилися через розмови в Ватикані про можливість надати УГКЦ статус Патріярхату.

Кардинал Вальтер Каспер прибув до російської столиці офіційно на запрошення Конференції католицьких єпископів Росії. Але головна мета його візиту – спробувати налагодити діялог католицького світу з Російською Православною Церквою, практично зупинений останніми роками. Російська Церква звинувачує католиків у тому, що ті, мовляв, вдаються до «прозелітизму», тобто перенавернення православних у католицьку віру, на її «канонічних теренах». Одним із таких теренів РПЦ вважає й Україну…

Тож нині, прибувши до Москви й виступаючи в середу перед католицькими єпископами Росії, кардинал Каспер зробив жест у бік Православ’я: він заявив, що католики не повинні проводити свідому політику чи стратегію навернення православних. «Наші місіонерські обов’язки треба виконувати в дусі екуменізму, а не суперництва», – сказав він.

Присутній при цьому завідувач секретаріяту з міжцерковних відносин у відділі зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріярхії священик Іґор Вижанов побажав, щоб «ці добрі слова втілилися в дії» й відразу наголосив, що проблеми поміж Церквами залишаються, одна з головних – це стосунки між греко-католиками й православними в Україні.

Кардинал Каспер у перебігу нинішнього візиту планує зустрітися з керівництвом Російської Православної Церкви – з головою відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріярхії митрополитом Кирилом, а можливо, й із самим Патріярхом Алексієм Другим.

Наприкінці минулого року кардинал листом поінформував Патріярха про те, що Ватикан може надати Українській Греко-Католицькій Церкві статус Патріярхату, що викликало в Патріярхаті Московському бурхливу реакцію. Алексій Другий ініціював різко неґативні відповіді на ватиканську пропозицію від усіх помісних Православних Церков, включно й зі Всесвітнім Патріярхатом Костянтинопольським; огляд цих відповідей з’явився на інтернетівських сторінках Московського Патріярхату якраз у вівторок, у день приїзду кардинала Каспера.

У Львові, в керівництві УГКЦ, кажуть, що здивовані такою реакцією, в першу чергу від Всесвітнього Патріярха Вартоломея Першого, який за давньою традицією вважається поміж православними Патріярхами «першим серед рівних». Він навіть написав листа до Папи Івана Павла Другого з закликом не створювати Патріярхат для УГКЦ. Глава Української Греко-Католицької Церкви кардинал Любомир Гузар сказав радіо “Свобода”, що в Ватикані вражені категоричністю листа: «Дуже трудно зрозуміти цей лист і його властиву ціль… Це свого роду, я б це називав, шантаж».

А тим часом щодо нинішнього візиту до Москви голови Папської ради сприяння християнській єдності кардинала Вальтера Каспера один із неназваних представників Ватикану повідомив агентству «Асошієйтед Прес»: питання Патріярхату для УГКЦ, можливо, й буде серед обговорюваних у перебігу відвідин, але коли й так, то буде це не через вимогу російських православних, а суто із ввічливості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG