Доступність посилання

ТОП новини

Угорські прикордонники працюватимуть у шенгенському режимі вже у 2006 році.


Василь Плоскіна Угорські прикордонники працюватимуть у шенгенському режимі вже у 2006 році.

Угорщина, 10 березня 2004 – За два роки угорські прикордонники працюватимуть у шенгенському режимі. Але для цього вони мусять зробити структурну перебудову. Відповідні плани і кошти на це в угорського уряду є.

Від імені прикордонників на будапештській прес-конференції виступила міністр внутрішніх справ Моніка Ламперт. Чому раптом це зробила шеф правоохоронців, а не військова людина і чому жінка?

Як не дивно для українців, але структурно прикордонна служба Угорщини входить до відомства внутрішніх справ. Ну, а жінка на чолі силового міністерства – це вже прикмета ліберальної демократії в Угорщині. До речі, у цій країні високі урядові й державні пости займають аж кілька представниць прекрасної половини. І працюють вони не гірше від чоловіків. Це мені просто прийшлося до слова.

Як повідомила пані Моніка, угорські прикордонники будуть готові працювати в шенгенському режимі у 2006-му або на початку 2007 року. Це, звісно, ніяка не вимога Європейського Союзу, а швидше ініціатива Угорщини, яка стане членом цієї організації вже 1 травня поточного року.

На перебудову роботи прикордонної служби уряд відводить 24 місяці. Не так уже й багато, як здається на перший погляд людям, не втаємниченим у ці справи. Бо зі 125 транспортних і контрольно-пропускних офісів треба буде зробити всього 63 регіональні представництва. Цим займеться після 1 травня 2004 року, крім інших урядових структур, також окремий Інтегральний командний центр. До нього направлятимуть потім нелегальних мігрантів.

Прикордонну службу в Угорщині хочуть зробити більш гнучкою, модерною і економічно недорогою. Це мало б статися після злиття багатьох функцій служби в одну. Знову ж таки не слід забувати про підготовку кадрів. Їхня компетентність визначає в цьому питанні дуже багато. За словами міністра Моніки Ламперт, менше стане начальників над підлеглими, бо скасують їхні офіси. Водночас з’явиться більше безпосередніх виконавців там, де їх не вистачає. На загал, ці зміни мають поліпшити роботу прикордонної служби, сподіваються в Будапешті. Від Інтегрального командного центру уряд очікує не гарно складених звітів, а реального аналізу стану нелегальної міграції на кордонах Угорщини. Боротьба з цим явищем стала чи не одним з наріжних каменів внутрішньої політики Євросоюзу в останні роки, й особливо Угорщини. Досі прикордонникам було непросто це робити, за що їх нерідко критикували в угорській пресі.

Нарешті Моніка Ламперт розповіла про ще один амбіційний план свого відомства. В Угорщині хотіли б відкрити центральний офіс Прикордонного агенства Євросоюзу. Але такої можливості для себе нині домагається в Брюсселі й Польща. Проте Угорщина має ліпші шанси, впевнено посміхнулася у відповідь на репліку журналістів пані Моніка. Про це наразі вона не дуже розводилася. Зрештою, хто-хто, як не міністр, та ще й жінка, найліпше може знати толк у справі випередження конкурентів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG