Доступність посилання

ТОП новини

Влада висунула єдиним кандидатом на президентські вибори Віктора Януковича.


Ірина Халупа Гості: Валерій Асадчев - народний депутат України (“НУ”), заступник голови Бюджетного комітету; Іван Курас - народний депутат України, академік, член фракції “Регіони України”, колишній віце прем’єр-міністр (телефоном).






Київ-Прага, 15 квітня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Сьогодні вівторок, 15 квітня, 20-та година. З вами передача “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Тема сьогоднішньої передачі : “Влада висунула єдиним кандидатом на президентські вибори Віктора Януковича”.

Її з нами обговорять наші гості: Валерій Асадчев, народний депутат України (“НУ”), заступник голови Бюджетного комітету; Іван Курас, народний депутат України, академік, член фракції “Регіони України”, колишній віце прем’єр-міністр (телефоном).

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Ввечері 14-го квітня прем’єра Віктора Януковича висунули кандидатом у президенти. Лідери партій, груп та депутатських фракцій, що входять до проурядової парламентської більшості, за участю Президента Леоніда Кучми вчора ухвалили політичне рішення: прем''єр Віктор Януковича є їхнім єдиним кандидатом у президенти.

Вчора також домовилися про те, що програмною установкою для кандидата Януковича буде завершення політичної реформи, тобто внесення змін у Конституцію.

В зустрічі взяли участь лідери фракцій і партій: Аграрної партії, Народно-демократичної партії, партії “Регіони України”, Партії промисловців і підприємців, партії “Трудова Україна”, Соціал-демократичної партії (об''єднаної), депутатських груп "Демократичні ініціативи", "Народний вибір" і “Народовладдя".

Вчорашнє рішення про єдиного кандидата було ухвалено згідно з політичною угодою лідерів парламентських фракцій, груп і партій від 18-го лютого 2004-го року. Це підкреслив координатор більшості Степан Гавриш.

В серпні минулого року Аграрна партія, Народно-демократична партія, Партія промисловців і підприємців, Партія “Регіони України”, Соціал-демократична партія України (об’єднана) і партія “Трудова Україна”, що сформували більшість у Верховній Раді і коаліційний Кабінет Міністрів, підписали міжпартійну політичну угоду. Документ, зокрема, передбачав висунення єдиного кандидата на виборах Президента 2004-го року.

25-го грудня минулого року фракції і групи більшості створили коаліцію і підписали відповідну заяву. 18-го лютого цього року представники більшості підписали угоду про створення коаліції демократичних сил “для реалізації політичної реформи, висунення і забезпечення перемоги єдиного кандидата на виборах Президента в 2004-му році і участі у виборах депутатів Ради 2006-го року”.

Представник парламентського блоку Юлії Тимошенко Василь Онопенко називає вчорашнє рішення про висунення Віктора Януковича єдиним кандидатом від влади на президентський пост “початком виборчої кампанії”. Онопенко вважає, що Янукович буде сильним конкурентом для опозиції. Василь Онопенко

Я думаю, що це серйозний крок більшості, оскільки Янукович є прем’єром, у нього зосереджена в руках чимала влада, і він є найбільш конкурентоспроможний кандидат у президенти.

Ось про що мені хотілося б сказати: про те, що вибори повинні проходити в демократичній обстановці, і не повинно бути зловживань і використання адмінресурсу. Тому що ми знаємо, як часто в Донецькій області проводяться відповідні заходи.

Але хотілося, щоб це був той кандидат у президенти, який пройшов демократичним шляхом або не пройшов, то вже як вирішить український народ.

Але це досить сильна, потенційно сильна кандидатура. Ми знаємо, що сьогодні в нього рейтинг сягає за 10%. Це один із претендентів, який має досить високий рейтинг. Звичайно, це не рейтинг Ющенка, але, по суті, цим висуненням вже розпочалася президентська кампанія.

Ірина Халупа

А як оцінює вчорашнє рішення пропрезидентських сил один із лідерів опозиції, соціаліст Олександр Мороз, який не один раз заявляв , що якщо не буде політичної реформи, він збирається кандидувати у президенти.

Пана Мороза розпитувала Марина Пирожук.

Марина Пирожук

Вчорашнє висунення Януковича: чи це справді оптимальний варіант, і наскільки він конкурентоспроможний?

Олександр Мороз

Для нинішнього політичного моменту це, очевидно, оптимальний варіант для сильного піар-ходу з боку Президента, оскільки це багато знімає питань, і це гуртує сьогодні прибічників Президента.

Наскільки буде стабільним це рішення, і чи не зміниться воно до початку президентської кампанії, а потім в ході її, побачимо. Я гадаю, ближчим часом у тому можна буде переконатися. Власне кажучи, то вже друге питання.

Марина Пирожук

В деяких ЗМІ час від часу лунають різні думки, з’являється інформація про можливе балотування у президентських перегонах пана Мороза. Будете Ви балотуватися у президенти?

Олександр Мороз

Якщо не будуть внесені зміни до Конституції, то обов’язково для того, щоб все-таки добитися реформи системи влади через інструмент президентський. Але якщо будуть здійснені зміни у Конституції, то тоді будемо дивитися, визначатися додатково.

Марина Пирожук

А чи визначилися Ви в ситуації , якщо зміни будуть внесені до Конституції, з якими все ж таки політичними силами буде СПУ?

Олександр Мороз

Ми домовимося потім із тими силами, що зацікавлені в зміні ситуації в державі на користь громадян.

Марина Пирожук

Наразі Ви ці політичні сили не можете назвати?

Олександр Мороз

Я вважаю, що вони визначені. Будемо шукати компромісу в середовищі 4-х політичних партій: комуністи, БЮТ і блок Ющенка.

Марина Пирожук

Це можливо?

Олександр Мороз

Цілком можливо.

Ірина Халупа

Ми попросили відомого політолога, президента Центру Разумкова Анатолія Гриценка висловити свої думки про можливості найрейтинговіших кандидатів у президенти і свіжі заяви нерядових українських політиків.



З Анатолієм Гриценком розмовляє мій київський колега Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Пане Гриценко, Ющенко заявив, що головним його опонентом на майбутніх президентських виборах є не єдиний кандидат від більшості Янукович, а адміністративний ресурс і “чорний піар”. Яка Ваша думка?

Анатолій Гриценко

Я думаю, що це була така образна заява В.Ющенка.

Все-таки, я вважаю, що Віктор Янукович – це дуже сильний суперник, який ускладнить проведення переможної виборчої кампанії для Ющенка, тому що навіть сьогодні Янукович впевнено виходить в другий тур, і різниця в рейтингах між В.Ющенком і В.Януковичем складе десь 9-10%.

Навіть за обмеженого застосування адміністративного ресурсу, тобто використання наявних у прем’єра важелів : присутності в мас-медіа, прийняття різних, в тому числі і популістських, рішень щодо підвищення зарплати, пенсії, стипендії і таке інше, цю відстань у 9-10% можна значно скоротити.

Якщо ж буде застосований адміністративний ресурс, а я думаю, що він буде застосований, оскільки ціна цих виборів досить висока. Ми знаємо, що реформа поки що провалилася, то я думаю, що це поки досить такий серйозний суперник. Тому Віктор Андрійович частково правий в тому сенсі, що адмінресурс і піар для нього важливі, а Януковича не треба скидати з поля уваги.

Тарас Марусик

А що ,з Вашого погляду, означають майже взаємовиключні сьогоднішні заяви Турчинові і Вінського? Якщо Турчинов сподівається ще на можливість висунення єдиного кандидата від “трійки”, то Вінський вважає, що соціалісти мають уже свого кандидата.

Анатолій Гриценко

Я думаю, що це є свідченням того, що переговори в рамках трійки поки що безрезультатні, ні до чого ще не домовилися. А також це є свідченням того, що особисто Йосип Вікентійович Вінський вірить у перемогу Мороза і всіляко переконує свого лідера в тому, що він може перемогти.

Я особисто поки що не бачу серйозних підстав говорити про те, що можливий кандидат від “трійки”. Є теоретично така можливість, але вона стає все більш примарною. Якщо ми подивимось яким чином голосують ці фракції стосовно проведення реформи, яким чином хто співпрацює з Адміністрацією Президента, тощо.

Тому, скоріш за все, буде кандидат від “двійки”: від БЮТ і “НУ”.

Тарас Марусик

Сьогодні ж Литвин досить таку таємничу фразу висловив про те, що він не виключає в зв’язку з висуненням Януковича появи сюрпризів.

Анатолій Гриценко

Тут є і об’єктивна і суб’єктивна складова. Об’єктивна полягає в тому, що поки що жоден із потенційних кандидатів не може розраховувати, якщо б не на половину, то на 40% голосів.

Виборці не задоволені жодним із тих кандидатів, прізвища яких постійно лунають. Люди ще очікують, я багато про це писав, все-таки появи якоїсь третьої сили, людини, яка більш переконлива, яка не пов’язана, очевидно, ні з владою, ні з опозицією, яка може довести виборцям, що вона може бути дійсно на посаді Президента. Чи справдиться справді така електоральна потреба, поки що важко говорити.

Якщо врахувати суб’єктивну складову, очевидно, Володимир Михайлович знає дещо більше, ніж ми чуємо з ЗМІ. Можливо, він враховує ту обставину, що Президент особисто не висловився стосовно Януковича, стосовно його підтримки. Можливо й тому, що Литвина не запросили на цю етапну, начебто подію, визначення єдиного кандидата. І тим більше, що Володимир Михайлович працював з Президентом і він відчуває його настрої й інші речі. Я думаю, що треба почекати принаймні до середини червня ,і буде більш очевидно, наскільки прогнози Володимир Михайловича мають під собою підґрунтя.

Тарас Марусик

Це був директор Центру імені Разумкова Анатолій Гриценко.

Ірина Халупа

Отже, шановні гості, погоджуються експерти і інші політики, що, безумовно, прем’єр Віктор Янукович - це сильний політик.

Перше запитання до Вас, пане Курас. Ви, як уповноважений фракції “Регіони України”, скажіть, будь ласка, чому це висування Віктора Януковича не відбулосся більш помпезно, по-представницькому, якось на великому з’їзді або форумі? Нам же ж кажуть, що Янукович- найуспішніший керівник Кабміну, за його прем’єрства настільки зростає ВВП, відроджується економіка, показники стрімко йдуть вгору. Хіба така людина не заслужили на більші фанфари? Чому, власне, так якось тихо і напівпідпільно розпочинається ця президентська кампанія пана Януковича?

Іван Курас

Я можу сказати свою думку. Я думаю, що це все ще попереду. Я не маю на увазі фанфари, а процедуру висунення. Оскільки мова йде про блок політичних партій, про, власне, фракцій парламентських і т.д., а повноваження висувати і приймати остаточне рішення згідно з чинним законодавством України, чинною Конституцією, виборчими законами, які нещодавно прийняті, належить відповідним з’їздам, політичним партіям, блокам і т.і.

І там, звичайно, якісь і піар-акції, очевидно, будуть супроводжувати ці виступи кандидата, все те, що складає публічну сторону таких процедур.

А зараз це підтвердження тих попередніх домовленостей, остаточне визначення єдиного кандидата, принципове рішення, безумовно. І якісь тут особливі, вибачте, шумові ефекти влаштовувати було б недоречно. Це перше.

І друге. Мені здається, що більш суттєве, то це діючий прем’єр-міністр. Я думаю, що про нього, як про кандидата, мають промовисто говорити його дії, його, так би мовити, щоденні рішення, його робота практична.

І я не думаю, що тут повинні бути якісь додаткові пропагандистські акції. Тим більше, що я вже тут слухав думки експертів, цілком слушні думки. Є завжди загроза, що це використання ефіру, що це, так би мовити, використання адмінресурсу, своєї посади, зокрема, і можливостей, і переваг .Так що мені здається, що цілком було правильно, слушно і виправдано.

Ірина Халупа

Ще одне запитання. Володимир Литвин запевняє, що ВР нічого переголосовувати не буде. А ось тут заявляють, що ледь конституційна реформа буде передвиборчою платформою -програмою кандидата Віктора Януковича. Як це пояснити? Чи він тоді, ставши Президентом, збирається її реалізувати чи як?

Іван Курас

Я на це дивлюся трошки прагматично. З приводу програм, платформ. На сьогоднішній день, якщо так тверезо подивитись на все, то серед потенційних і вже тих, які себе заявили, як кандидати на цих перегонах ... у майбутнього кандидата Віктора Федоровича Януковича, то, по суті, така програма є. Оскільки другий рік поспіль ВР, звичайно ж, уряд, схвалює програму діяльності Кабінету Міністрів.

Більше того, я хочу сказати, як людина, яка працювала у складі чотирьох урядів у новітній час на посаді заступника голови уряду і я маю досвід певний порівняння, так би мовити, роботи різних урядів, правда, в різні часи. Я мушу сказати, що це була перша програма, яка була, по-перше, виконана на 100%, а по-друге, про це було заявлено і прозвітовано ... і ВР мала підстави скореговану програму знову затвердити.

Я думаю, що саме ці, а саме: соціальні, економічні, інші аспекти програми - мають розглядатися, як програми діяльності кандидата.

Якщо до цього ще й буде долучатися політична складова, пов’язана з етапами проведення політичної реформи, то я думаю, що так має бути, тому що прем’єр неодноразово заявляв (я думаю, що це було абсолютно щиро і переконано) про те, що він підтримує всі ці кроки, пов’язані з проведенням реформи.

І я ще хочу додати, от так уявіть собі просто: як би людина, яка претендує на посаду Президента України як прем’єр-міністр, як би вона могла йти на кампанію передвиборчу, маючи на увазі кінцевий результат і повноваження президентські, якби вона якось не щиро була переконана в тому, що вона робить, розумієте? Просто б не варто, очевидно, брати участі. А так, по-моєму, тут все осознано.

Ірина Халупа

Дякую, пане Курас. Отже, пане Асадчев, як “НУ” розцінює цей крок проурядової більшості – висунення Віктора Янукович, як єдиного кандидата? Чи буде він остаточним єдиним кандидатом, чи Ви передбачаєте якісь зміни?

Валерій Асадчев

“НУ” готова до будь-яких кроків діючої влади. І для нас не було б дивним, якщо б єдиним кандидатом висунули Леоніда Даниловича Кучму.

Але я думаю, що даний крок був вимушений. Більшість просто не могла по-іншому діяти, тому що після провалу конституційної реформи їм треба було зробити якийсь крок, який би все-таки утримував більшість у тому стані, в якому вона є. Якщо б, скажімо, вони не оголосили Януковича єдиним кандидатом, то більшість просто б розбіглася. У найближчий тиждень більшості фактично б уже не існувало. Тому їм треба було зробити якийсь крок, щоб показати, що Янукович не тільки ще прем’єр, а він ще й єдиний кандидат.

Чи буде це так, дійсно, ще важко сказати. Я переконаний, що навіть проголошення його єдиним кандидатом абсолютно не означає, що він буде підтримуватись всіма політичними силами більшості, я вже не кажу про опозицію. Але сам факт його зараз оголошення – це є вимушений крок для того, щоб хоч якось “зцементувати”, зберегти ту більшість в парламенті.

Ірина Халупа

Пане Курас, Ви погоджуєтеся, що висунення Віктора Януковича сконсолідує вкотре вашу більшість? Бо вона трошки розсипалася навколо конституційної реформи.

Іван Курас

Я глибоко переконаний в цьому. Це по-перше. З моєї точки зору, тут справа тільки в парламенті. Дійсно, парламент – це, так би мовити, “зліп” нашого суспільства. Тут все представлено, тут не треба банальних речей, очевидно, повторювати. Але мені здається, що проблема значно ширша і глибша. Мова йде про країну. Мова йде про суспільство.

Якщо говорити вже про “зцементування”, або згуртування, або, якщо хочете, уточнення позицій, орієнтацій політичних і так далі, то це має величезне значення, передусім, для всієї України. І оскільки Віктор Федорович Янукович представляє партію “Регіони України”, її лідер, то мова йде про всі регіони України.

Я зараз не буду торкатися там історичних, якихось економічних чи культурологічних особливостей, строкатості взагалі регіонів України. Це має велике політичне значення не тільки для цієї виборчої кампанії, а й для більш віддаленої перспективи.

Ірина Халупа

Пане Асадчев, лідер блоку “НУ” Віктор Ющенко сказав сьогодні, що хто б не був кандидатом від влади, він автоматично перебирає на себе, так би мовити, всі гріхи існуючої влади, весь негатив влади і відповідальність за її дії. Чи саме владна підтримка може піти Віктору Януковичу на некористь?

Валерій Асадчев

Безумовно, що в діючій владі є позитивні і негативні сторони. Позитивною стороною є використання адміністративного ресурсу. Звичайно, що в неправовий спосіб. А негатив – це є той весь негатив, який має сьогодні реально влада в суспільстві. І звичайно, що на цього єдиного кандидата від влади цей негатив весь і виплеснеться, тому що йому доведеться, хочеться-не хочеться, але розповідати, зустрічатись з виборцями, брати участь у якихось дискусіях, дебатах. Дай Бог, що вони будуть лише по ЗМІ.

Звичайно, йому доведеться відповідати, можливо, навіть і не за свої дії, тому що уряд Януковича рік сьогодні при владі, а режим Кучми майже 10 років. І тому звичайно, що єдиний кандидат від влади буде відповідати за дії всієї влади протягом всіх років її діяльності.

Ірина Халупа

Пане Курас, цей же Віктор Ющенко не вважає висування Віктора Януковича кандидатом у президенти від влади головною проблемою передвиборчої кампанії. Навпаки, “головним опонентом кандидата від демократичних сил на виборах Президента буде адміністративний ресурс, цензура в ЗМІ і чорний піар” .Так вважає Віктор Ющенко. “Саме з цими явищами буде боротися кандидат від опозиції.”

Пане Курас, наскільки знову і в цих виборах буде використовуватися адмінресурс?

Іван Курас

Я висловлю свою думку. Ви знаєте, мені здається, що сьогодні так багато вже, надмірно багато, ведеться дискусій і звинувачень (інколи справедливих, інколи – не дуже) навколо цього пресловутого адмінресурсу. Будь-який кандидат від влади, а тим більше діючий прем’єр-міністр, буде дуже обережно і, я думаю, дуже з такими великими пересторогами думати і діяти з тим, щоб його все-таки не звинувачували у використанні цього так званого адмінресурсу.

Звичайно, опозиція це буде робити, якби він навіть був на 150% чистий, як ангел, так би мовити, перед собою й людьми. Бо важко дуже розділити його службову діяльність, так би мовити, від використання того, що ми називаємо адміністративним ресурсом. Але справа не в цьому.

Ірина Халупа

Пане Курас, але мені здається, всі розуміють, де зупиняється нормальна передвиборча кампанія, а де йде зловживання.

Іван Курас

Звичайно. Так от, я думаю, що максимально буде все прозоро і згідно з чинним законодавством. Це по-перше. Принаймні, до цього він буде прагнути.

А по-друге, треба просто не переоцінювати так званий адмінресурс. От є різні експертні оцінки його ефективності. Скажімо, якщо взяти 10 років на сьогодні, то це, як кажуть, небо і земля. І якщо навіть зловживати цим ресурсом, то ефект від нього на сьогодні значно нижчий.

Я там не готовий назвати проценти, але так десь 5-7% називають, якщо його на повну катушку, як кажуть, використовувати. То це значно менше, ніж, скажімо, початок 90-х років – всі ці вибори, які проходили в той час, і парламентські, і президентські, і таке інше. Так що не треба з цього робити фетиш. Не треба, мені здається, його демонізувати.

Ірина Халупа

Пане Асадчев, чи Ви думаєте, що ефект адмінресурсу сьогодні меншим став?

Валерій Асадчев

Я можу сказати абсолютно однозначно, що кандидат від влади буде використовувати цей ресурс. Скажімо, якщо все-таки залишиться Янукович, це буде найгірший, так би мовити, варіант використання. Ми переконалися на тих довиборах, які відбувалися в Донецькій області. Єдина, звичайно, буде проблема – наскільки буде слухатися адмінресурс цього єдиного кандидата.

Тому що адміністративний ресурс так званий – це державні чиновники. Вони теж чудово розуміють ситуацію, аналізують її. Вони знають реальне положення справ в кожній області. І може таке, звичайно, статися, що Донецька область буде єдина в Україні слухняна Януковичу область, яка буде безпосередньо виконувати його прямі вказівки.

А інші можуть тільки піддакувати, обіцяти, але реально нічого робити. Такі теж речі вже відбувалися, скажімо, в часи виборів Кравчука і Кучми. І тому в цьому плані, звичайно, вплив цього адміністративного ресурсу може бути значно-значно зменшений.

Ірина Халупа

Дякую, пане Асадчев. Ми чули від пана Олександра Мороза, що він ще далі не зовсім визначився , кандидуватиме він чи ні. Я хочу навести таку паралель між президентськими виборами і виборами, які відбудуться в Мукачевому цієї неділі.

Власне, щодо цих виборів, то Олександр Мороз закликає виборців підтримати кандидатуру депутата міської ради Бориса Лук’янця на посаду мукачівського мера. Головні претенденти – це Віктор Балога, якого підтримує "Наша Україна" та Блок Юлії Тимошенко. Його суперник головний – Ернест Нусер, який має підтримку соціал-демократів об’єднаних.

Мороз стверджує, що в Мукачеві не борються за посаду мера, а за політичне знищення супротивника і політичної сили, яку він представляє. Хто б не виграв: Нусер чи Балога – ця перемога буде пірровою, стверджує Мороз.

Протистояння і ворожнеча між прихильниками двох політичних сил, “НУ” та СДПУ(О) не лише збережеться, а навіть і посилиться, і тому Мороз пропонує мукачевцям обрати представника третьої сили, представника партії, яка не є учасником мукачевського політичного протистояння.

Може, це його формула і на президентські вибори? Влада проти “НУ” і навпаки, а ось Мороз, як представник третьої сили і може тут виграти, хоча на попередніх двох виборах він не виграв, пане Асадчев?

Валерій Асадчев

Ви знаєте, дійсно можна десь передбачити, що в Мукачеві розігрується такий маленький акт...

Ірина Халупа

Маленька репетиція.

Валерій Асадчев

Так, маленька репетиція великої вистави, яка буде називатися вибори Президента, воно десь повторює той сценарій, який влада має, так би мовити, в загашнику на ці вибори.

Тобто, про що мова йде? Зараз знову там відбуваються суди, я маю на увазі Мукачеве, знову відбуваються засідання комісій, вони планують знову зняти Балогу, причому зняти в суботу, тобто коли вже не можна буде відновитися.

Тоді виникне така ситуація: або голосувати за Нусера, або голосувати за представника соціалістів. Звичайно, що в такій ситуації може так статися, що свій електорат “НУ” закличе проголосувати за соціаліста.

Саме цей сценарій зараз розігрується і на великих виборах Президента, тобто влада планує, щоб Мороз пішов, Ющенка зняти в суботу, як це приблизно в Мукачево, або у п’ятницю, тобто вже напередодні голосування.

І тоді вже електорату нічого не залишиться, не голосувати ж за Януковича або за Кучму, якщо він піде на третій термін, проголосувати за Мороза. Це відомий сценарій, він розігрується і був написаний Медведчуком, він такий, як запасний, тримається в запасі.

В ньому соціалісти і Мороз повинні відіграти таку свою відповідну роль, яку їм відвела Банкова. Так що у Мукачевому ми можемо побачити невеличкий, у мініатюрі, сценарій .

Ірина Халупа

Пане Курас, пан Янукович є Вашим колегою по партії. Чому він хоче бути Президентом?

Іван Курас

Я до партії не належу.

Ірина Халупа

Фракції, пробачте, він очолює партію, а Ви є членом фракції. То чому він хоче бути Президентом?

Іван Курас

Ви знаєте, то звичайно, краще на це питання відповість сам...

Ірина Халупа

Звичайно, колись ми його притягнемо до мікрофона, поки що він не хоче.

Іван Курас

Але мені здається, Ви знаєте, можна погоджуватися з будь-якими судженнями, але об’єктивно відбувається зміна того, що ми називаємо елітою, в тому числі і в політиці.

Приходять нові люди, приходить нове покоління, зрештою, люди, які пройшли школу випробувань в нелегких умовах, особливо в сфері економічної політики в Україні.

Мені здається, що той досвід, який набув Янукович В.Ф. в найбільшому регіоні, в досить складному регіоні, тут про це не варто, очевидно, зайвих слів витрачати на підтвердження цієї тези.

Так, дійсно, і недоліків там є чимало, очевидно, все значно краще було, але напрацьовані зразки і позитивних речей.

Я один тільки приклад хочу навести, той, який до мене найближчий, я просто брав участь як науковець у розробці програми науково-технічного розвитку Донецького регіону, яка схвалена обласною радою в той час, коли Віктор Федорович працював на посаді голови обласної держадміністрації.

Ви знаєте, це сьогодні для економіки України є ключовою проблемою. Там є позитивні напрацювання і з точки зору екології, і з точки зору тих базових галузей, як ми кажемо, промисловості і таке інше.

Я думаю, що якимось чином порівняння цього досвіду на рівні регіону найбільшого з його досвідом роботи в уряді дає йому підстави для того, щоб бути впевненим , що тут є такі пропозиції, які підуть на користь зрештою Україні і економіці, і соціальній політиці, зрештою народу України.

Ірина Халупа

Ми вже маємо одного прем’єра, який став Президентом. Пане Асадчев, як Ви думаєте, може, пан Янукович буде кращим Президентом, ніж пан Кучма, якщо він виграє, звичайно?

Валерій Асадчев

Так, чую. Я поки що можу сказати, що уряд Януковича не став кращим з тих урядів, що були. Я вже не порівнюю там з урядом Ющенка, але навіть і в порівнянні з урядом Кінаха, цей уряд далеко не кращий, а з точки зору соціальних проблем він став набагато гіршим.

Що стосується Донецького регіону, то Ви знаєте, я цей регіон знаю дуже давно, у мене там живе моя улюблена теща, я більше 20 років одружений, тому дуже часто туди їжджу.

Якщо поїхати в такий регіон, як Горловка, де закриваються шахти, і подивитися, як там бідують сьогодні люди, то не дай Бог, щоб у нас був такий Президент, бо буде бідувати вся Україна.

Тому я вважаю, що на сьогоднішній день ми повинні вибирати найголовніше: чи Україна повинна розвивати демократичним шляхом розвитку до стандартів європейських країн, а це, звичайно, буде нести в собі цю програму В.А.Ющенко; або вона піде відверто кримінальним шляхом до якихось кримінальних колоній, і цю основу, цей програмний продукт буде нести в собі Віктор Януковича.

От між цими речами і доведеться обирати виборцям.

Ірина Халупа

До виборів президентських залишається досить мало часу, і офіційно кампанія розпочинається наприкінці травня. Шановні гості, наш час добігає кінця. Останнє запитання у мене таке до вас обох.

Яка реальна можливість появи третьої сили? Пане Курас?

Іван Курас

Я думаю, що третя сила з точки зору кандидатів – це можливо, а з точки зору політичної сили, то всі сили себе заявили , це нереально, тим більше, в той короткий час, про який Ви сказали, її, так би мовити, самоствердження і тим паче якісь реальні перспективи на перемогу, то очевидно, що це із галузі фантазії.

Ірина Халупа

А Ви, пане Асадчев, що Ви скажете?

Валерій Асадчев

Я нічого не можу сказати про третю силу, я, чесно кажучи, навіть не знаю, яка є другою силою. Я єдине, що можу сказати, що в Україні варіант Росії, коли зненацька десь виникла фігура невідомої людини і вона стала президентом, – неможливий.

Ірина Халупа

Один із експертів, який час від часу виступає в наших передачах, Вадим Карасьов заявив сьогодні, почувши, звичайно, оголошення більшості, що В.Янукович стає їхнім кандидатом, що трикутником передвиборчих фаворитів будуть Янукович, Ющенко і Мороз.

Пане Асадчев, як буде, власне, з єдиним кандидатом від опозиції? Ось пан Мороз сьогодні говорив, що він ще про четвірку мріє. Наскільки я розумію, “НУ” вже давно не мріє про четвірку. Так що, можуть бути 3 кандидати?

Валерій Асадчев

Я не знаю, про що мріє Мороз, я можу тільки сказати, що якщо вони підуть разом із Симоненком, то це буде означати, що вони будуть підтримувати Януковича. Це для того, щоб розтягнути голоси лівих, але він на цьому лівому електораті набрав більше, ніж вони обоє.

Тобто, можна сказати, що вони тоді просто в такий спосіб підтримають представника від влади. Наша мрія тільки одна, щоб Президентом став В.А.Ющенко, і ми вважаємо, що це є абсолютно реальним.

Ірина Халупа

Дякуємо вам, шановні гості. На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Наша тема сьогодні була: “Єдиний кандидат від пропрезидентських сил – Віктор Янукович”.

Нашими гостями сьогодні були два народні обранці: академік, член фракції “Регіони України”, колишній віце-прем’єр-міністр Іван Курас і заступник голови бюджетного комітету від блоку “НУ” Валерій Асадчев.

Слухайте “Свободу”! З вами прощається Ірина Халупа. Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG