Доступність посилання

ТОП новини

Путін турбуватиметься, якщо Україна піде в НАТО, а Марчук все-одно туди її веде.


Мар’яна Драч

Прага, 8 вересня 2004 року - Росія дає знати, що прихильніше ставиться до приєднання України до Європейського Союзу, але її турбує можливий вступ України в НАТО. Так коментатори на Заході розцінили інтерв''ю президента Російської Федерації Володимира Путіна швейцарській газеті "Ле тамп." Цей матеріал опублікувано 8-го вересня. "Якщо Україна хоче рухатися швидше (до Європейського Союзу), то ми готові заохотити її на цьому шляху," – заявив російський лідер. Водночас він попередив: населення України – 50 мільйонів, це не Чехія. Це буде дуже дорого для ЄС.

Оглядачі нагадують, що влітку в Сочі Путін говорив про іноземних агентів, які нібито намагаються протидіяти інтеграції України і Росії.

В інтерв`ю, яке публікує швейцарська газета, президент Росії також сказав, що Москва більше не сприймає НАТО як ворожу організацію і сумнівається у її військовій ефективності, але все одно турбуватиметься, якщо Україна вирішить приєднатися до альянсу. Водночас президент Росії додав: але якщо це робити інтелігентним, мирним і врівноваженим шляхом, то чому ні, врешті-решт.

Путін зустрічався з групою західних журналістів у Москві у понеділок.

Тим часом 8-го вересня у Великій Британії міністр оборони України Євген Марчук назвав вступ до НАТО головним завданням зовнішньої політики України. Він виступав у Міжнародному інституті стратегічних досліджень у Лондоні. Марчук при цьому висловив розчарування через те, що влітку на стамбульському саміті НАТО Україна не отримала запрошення до альянсу. Він закликав альянс пожвавити діалог про вступ.

Водночас Марчук визнав, що Україна ще має провести важливі реформи, крім оборонної – соціальну та правову. Міністр зазначив, що Україна ще будує ринкове господарство, а це, за його словами, неминуче означає серйозний рівень корупції та проблеми з урядуванням. Масштаби цих проблем, як запевнив Євген Марчук у Лондоні, уряд усвідомлює і намагається їх подолати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG