Доступність посилання

ТОП новини

Детективна історія довкола хвороби Віктора Ющенка: австрійські лікарі не виключають отруєння.


Мар’яна Драч

Прага, 4 жовтня 2004 року.

Мар`яна Драч

Драма довкола хвороби кандидата на посаду Президента України Віктор Ющенка й далі триває і перетворюється на справжню детективну історію. Соратники Віктора Ющенка з коаліції "Сила народу" назвали фальшивкою повідомлення агентства “Reuters”, згідно з яким Ющенка ніхто не отруював. Агентство поширило таку інформацію минулого тижня, посилаючись на прес-реліз віденської клініки "Рудольфінергаус" .

Керівник виборчого штабу Ющенка Олександр Зінченко заявив, що дезінформацію замовила українська влада, а причетні до поширення українські спецслужби.

Олександр Зінченко: "Зростає відрив Ющенка від Януковича. Влада розуміє, що їй потрібні надзусилля. Тоді розробляється сценарій. Це в Адміністрації Президента для того, щоб звинуватити Ющенка в тому, що він і його команда вигадали цю історію з отруєнням. Ця фальшивка була зроблена піар- агенством "Трі- медіа". Це піар- агентство, яке було найняте. Ми маємо чисту фальшивку. Напевно, коштує вона достатньо дорого. І ось оця фальшивка була вкинута в засоби масової інформації і стала нібито підґрунтям для звинувачення Ющенка і його команди".

За даними штабу Ющенка, фальшивий прес-реліз поширили з телефону Маркуса Рьогамера у Німеччині, який не має причетності до клініки. Проте в прес-службі віденської лікарні сказали радіо “Свобода”, що знають такого пана і що він займається організацією прес-конференцій для клініки.

Соратники Ющенка закликали агентство “Reuters” та інші мас-медіа, які повідомили про те,що кандидата на посаду Президента України не могли отруїти, спростувати таку інформацію.

Але агентство “Reuters”, відоме своєю доброю репутацією в інформаційному світі, цього не зробило. Пізно увечері 4-го жовтня агентство повідомило про те, що саме віденська клініка відкликала свою першу заяву. Як наголошують кореспонденти “Reuters”, залишається незрозумілим, що стало причиною такого рішення, бо на прес-конференції у Відні лікарі підтверджували достовірність прес-релізу.

Від себе додамо, що справді, ця історія не обмежується лише факсами. На сайті віденської клініки "Рудольфінергаус" в Інтернеті дотепер є заява від 30 вересня, у якій чітко мовиться, що клініка не має доказів отруєння Ющенка.

Радіо “Свобода” попросило прокоментувати суперечливі повідомлення одного з лікарів Віктора Ющенка у Відні - пана Миколу Корпана.

Микола Корпан

Ви знаєте, це дуже цікаве питання і з цим питанням треба бути дуже обережним. Перше повідомлення, яке зробило прес-агентство, воно не було погоджене з керівництвом клініки, воно не було підписане керівництвом клініки. І це повідомлення я особисто, як один із лікуючих лікарів, побачив тільки після конференції в німецькому і англійському варіантах.

Мар`яна Драч

Цей прес-реліз, про який Ви говорите, де клініка заявляє, що не було ніякого отруєння й далі висить на сайті клініки. Як це можна пояснити?

Микола Корпан

Не знаю. Треба подивитися. Я не знаю, хто його повісив цей сайт. Але офіційна думка була і залишається до нашої розмови, що отруєння є відкритим питанням. Керівництво клініки за підписом професора Цімпфера і професора Віке відкинуло цей перший документ і підписало інший документ.

Питання отруєння залишається відкритим. Але ми не можемо стверджувати, що ми його підтвердили об''єктивно, за винятком особливостей симптоматики атипового перебігу, атипового початку.

Ми об`єктивно отримати який-небудь яд не змогли. Але в той же час ми зараз зробили всі необхідні спеціальні дослідження, щоб у найближчому майбутньому можливо прояснити цю картину.

Мар`яна Драч

В Україні мас-медіа оприлюднили медичні дані, згідно з якими Ющенко довгий час хворів, мав хронічні захворювання внутрішніх органів ще до того, як потрапив до Вашої клініки. Це справді так?

Микола Корпан

Давайте будемо професійно підходити до цього питання. По-перше, це неетично і це протизаконно розкрити амбулаторну картку без відома хворого. Друге. До цього часу, до нашої розмови з Вами я не бачив цієї амбулаторної картки. Я тільки чув, що є такі думки, що вона офіційно оприлюднена. Третє, що я міг би сказати. Якщо людина спортивного ґатунку, яка має таку спортивну форму, різні хронічні хвороби могла би мати. Так. Але щоб ці хронічні хвороби в один момент прийняли гострий характер - це дуже рідко зустрічається.

Скажімо, цілий комплекс гострого, початку гострого захворювання зі сторони підшлункової залози, зі сторони шлунку, печінки та товстої кишки. Це один комплекс. Ну, добре. Можливо було припустити, якщо там був хронічний гастрит, то майже в кожного з нас є, міг гостро... Хронічний панкреатит - в кого більше, в кожного менше - також можна було б допустити. Але якщо виникають наряду з цим ураження шкіри і атипові ураження, то також можна було би ще допустити, скажімо, співпало. Але якщо поражене обличчя, якщо поражена периферична нервова система і вуха поражені, то це говорить про те, що тут потрібно над цим задуматися. Що саме могло викликати такі хронічні захворювання в одній людині, які в один момент взяли і стали гострі?

Мар`яна Драч

Коли будуть результати аналізів, які зможуть пролити світло на причини захворювання Ющенка?

Микола Корпан

Ми зробили і робимо деякі спеціальні дослідження, які зв`язані з судовою медициною і з токсикологією. Коли вони будуть кінцево нам представлені? Ну , треба час. Може, 7 днів, може, 14 днів.

Мар`яна Драч

Як себе зараз почуває Віктор Ющенка і коли його збираються виписувати?

Микола Корпан

Хворий Ющенко перебуває в задовільному стані. Він майже немає ніяких скарг. Всі показники досліджень, які раніше нас турбували, підходять в область норми. Ми плануємо завтра, пізніше всього- в середу відпустити Віктора Андрійовича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG