Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-український бізнес під час “оранжевої революції”.


Володимир Павлів

Варшава, 9 грудня 2004 - Політичне протистояння в Україні аналізують не лише закордонні політики та публіцисти, а й бізнесмени. Зокрема ті, діяльність котрих тісно пов’язана з українським ринком. Таких бізнесменів у Польщі є немало, адже на потреби українського ринку нині працює 600 польських фірм, а товарообіг між обома державами минулого року сягнув майже півтора мільярда доларів.

Вже через кілька днів так званої “оранжевої революції” в Україні на варшавській біржі цінних паперів виявилися перші ознаки занепокоєння. Акції кількох польських фірм, що працюють на українському ринку, почали втрачати вартість. Тривожні настрої охопили й менші фірми, акції котрих на біржі не продаються. Представник невеликого підприємства, яке експортує сантехніку в Україну, зізнається, що співпраця з українським партнером практично заморожена:

“Ці контакти зараз ускладнені. Замовлення чи безпосередні стосунки в даний момент загальмувалися, бо вони там зайняті зовсім іншим”.

Представник Торгової палати Шльонського регіону Даніель Себастіан говорить, що проблема ще й у тому, що польські експортери не хочуть ризикувати, бо не знають як вирішиться остаточно ситуація в Україні:

“Коли цей ризик є високим, то кожен підприємець говорить собі – я трохи зачекаю, подивлюся у якому напрямку все це піде і лише тоді буду продовжувати”.

Польські виробники експортують на український ринок в основному меблі, сантехніку, засоби побутової хімії, а також харчові продукти. Згідно з даними польського Міністерства економіки, зацікавлення польськими виробниками українським ринком поступово зростає.

Експерти у Варшаві відзначають, що мирне вирішення політичної кризи в Україні матиме позитивний вплив на настрої польських бізнесменів. А це може означати, що співпрацю з українськими партнерами у найближчий час буде відновлено у повному обсязі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG