Доступність посилання

ТОП новини

Триває прощання з небіжчиком Папою. А як обиратимуть нового?


Сергій Драчук

Прага, 5 квітня 2005 – У соборі Святого Петра в Ватикані триває прощання вірних із померлим Папою. Близько 300 тисяч осіб пройшли повз Івана Павла Другого - ще на дванадцяту дня в вівторок, такі дані має міністерство внутрішніх справ Італії.

Люди по кілька годин вистоюють у багатокілометровій черзі, щоб попрощатися з Папою. Його тіло лежить перед вівтарем у базиліці Святого Петра, в єпископських ризах – і в простих шкіряних черевиках. Саме такі черевики Іван Павло Другий любив носити в своїх численних подорожах – із 1982 року їх шив для Папи його земляк із польського містечка Вадовіце Станіслав Жмія. Останні він передав Папі на Різдво…

Так що, кажуть тепер поляки, частинка батьківщини залишиться разом із Іваном Павлом Другим. Натомість чутка, буцімто Папа заповів поховати його серце в Польщі, наразі не підтверджується. Кардинали, які з’їжджаються до Ватикану для участі в виборах нового Папи Римського, ще не відкрили запечатане послання Івана Павла Другого, повідомив сьогодні речник Ватикану Хоакін Наварро-Вальс.

Так само ще не визначено й день, коли розпочнеться конклав. Саме цей орган обиратиме нового Папу Римського.

Історія знала різноманітні способи, якими в різні часи обирали Папу. За перших єпископів Рима голосували разом і клір, і миряни на кшалт усенародного віча. Згодом коло виборців обмежувалося і майже тисячу років тому почало переходити лише до кардиналів. Нині право голосу мають тільки ті з них, хто не досяг 80 років.

Стати Папою теоретично може будь-який чоловік, хрещений у католицькій вірі. На практиці ж від кінця 14 століття Папами ставали тільки кардинали.

Обирають Папу двома третинами голосів. Досягти такої згоди поміж кардиналами-виборцями буває нелегко. І після того, як у 13 столітті вибори Папи декілька разів розтягувалися на кілька років, було запроваджено процедуру «конклаву», від латинського вислову «кум кляве» чи «кум кляві» – «за допомогою ключа»: кардиналів стали просто замикати на ключ, ще й обмежувати в зручностях чи й у їжі, інколи садячи їх лише на хліб і воду, щоб так змусити їх не дуже зволікати з обранням.

Сучасні приписи вже не такі суворі. Їх востаннє змінив якраз Іван Павло Другий, який сам пережив два конклави в темних і вологих келіях в Апостольському палаці з вузькими залізними ліжками, з наглухо запечатаними вікнами – і з шістьма туалетами на понад сто осіб, переважно вельми похилого віку й часто вже хворих. Нині кардинали житимуть у новому, недавно збудованому приміщенні в окремих апартаментах із власними санвузлами.

Голосуватимуть вони, як і раніше, в славнозвісній Сикстинській капелі. І, як і раніше, вони будуть зобов’язані клятвою не спілкуватися з зовнішнім світом. Нові приписи прямо забороняють їм не лише читати газети, слухати радіо й дивитися телебачення, а й користуватися мобільними телефонами. Але їхня ізоляція вже не буде такою буквальною, як раніше: від нової резиденції до Сикстинської капели – кількасот метрів, і кардиналів підвозитимуть автобусами.

Голосують кардинали, вписуючи ім’я свого обранця на паперовому бюлетені, по кілька разів на день. Якщо Папу не вдається обрати близько двох тижнів, кардинали мають право перейти до виборів простою більшістю.

Після підрахунку голосів бюлетені спалюють у печі, димар якої виходить крізь вікно на площу. Коли папу не обрано, до папірців за традицією підкидали мокру солому чи смолу, щоб дим був чорний; тепер для чорного кольору додають хімікати. Білий дим від чистого паперу або ж від паперу з іншими хімікатами означає, що хтось із кандидатів набрав потрібну кількість голосів.

Цього разу за хімікатами стежитимуть особливо уважно: на минулому конклаві, коли обирали Івана Павла Другого, дим вийшов сірим. До того ж, щоб зовсім уникнути непорозумінь, до церемонії додали новинку: обрання нового Папи підтвердить також дзвін. «Щоб журналісти не мали сумнівів», – додав головний ватиканський церемоніймайстер архиєпископ П’єро Маріні. І, якщо кандидат згоден стати Папою, людям на майдані з балкона проголосять: «Габемус Папам!» – «Маємо Папу!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG