Доступність посилання

ТОП новини

Про пам’ятки архітектури Львівщини не забули у міжнародний день пам’яток архітектури, історії та культури.


Галина Терещук

Львів, 18 квітня 2005 - В Україні про занедбані пам’ятки архітектури та історії згадують традиційно раз у рік --у міжнародний день пам’яток історії та культури, встановлений ЮНЕСКО 18 квітня.

Кожна п’ята пам’ятка архітектури України - на Львівщині. Цей регіон славиться своїми архітектурними перлинами, яких майже 9 тисяч. І усі вони потребують негайного порятунку.

Зранку активісти “Пори” протестували у центрі Львова. Вони вимагали призупинити незаконне будівництво житлового чи офісного будинку, яке, на їхню думку, відбувається з численними порушеннями рекомендацій експертів ЮНЕСКО.

А в Палаці Потоцьких відомі історики, архітектори, шанувальники Львова під час круглого столу говорили про те, що жодна архітектурна спадщина міста за останні 15 років не відреставрована згідно з вимогами ЮНЕСКО, і в більшості невеличких містечок руйнуються унікальні архітектурні пам’ятки, а серед них є й віком з 16 століття.

Андрій Салюк, голова фонду історичного середовища Львова: “На превеликий жаль, можна уже говорити про пам’ять про пам’ятки, а не про них самих та їхнє збереження”.

Днями у старовинному містечку Самборі під час проведення ремонтних робіт у шпитальному саду віднайшли кладку кам’яного фундаменту. Науковці стверджують, що це мури королівського замку, графічне зображення якого збереглось, перша письмова згадка про нього датується 1545 роком. Втім, якщо не розпочати археологічних досліджень, то цю знахідку просто поховають назавжди. На думку учасників круглого столу, так очевидно і станеться, адже в регіоні немає державного органу, який би займався охороною пам’яток архітектури, немає і серед громадян розуміння і відчуття цінностей минулого.

Зиновій Мазурик, начальник обласного управління культури: “Пам’ятки архітектури, культури, історії, які сьогодні перебувають в найбільш загрозливому стані, опинились поза межами інституційної охорони”.

Щороку Україна готує близько 2000 архітекторів, які, за словами завідувача кафедри реставрації університету “Львівська політехніка” Миколи Бевзи, стають руйнівниками архітектурних пам’яток, бо не мають відповідних знань.

А ще великою проблемою у питанні збереження архітектури є недостатнє фінансування з боку держави, безвідповідальність місцевої влади, яка паркову зону біля замків продає або ж використовує для будівництва власних котеджів.

Віднині у фонді історичного середовища Львова діє телефон довіри. За номером 97-52-22 можна повідомити про стан історичних пам’яток на Львівщині, сигналізувати, якщо їх навмисно нищать. На думку ініціаторів такого телефонного зв’язку, це виробить серед громадян шанобливе ставлення до пам’яток архітектури, історії, культури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG